Sunday, April 22, 2012

Save or spend, the choice is in your hands!


Blog aku ni boleh diibaratkan macam rumah kosong tak berpenghuni sejak dua menjak ni. Haha. Yang sudi datang and komen tu terima kasih bebanyak lah ye. I lap u lah! Hehe.


Sejak bekerjaya ni, duit jadi isu yang penting. Bukan bermakna aku ni mata duitan ok! Tapi baru tersedar kepentingan financial planning. Cewah! Haha. Tapi serius, bila pegang duit sendiri baru tau susahnya nak handle. Kalau dulu, tau perabis duit mak ayah, perabis duit PTPTN, sekarang timbul keinsafan sikit. Sikit je la. Hehe.

So, nak senang kena susah? Yes. Nak simpan duit tu susah. Kena ada kekuatan. Tengok kiri 50%, tengok kanan 70%. Orang yang kuat mampu masuk kedai yang tengah sale gila-gila dan keluar tanpa bawak satu beg apa pun masa keluar, dengan perasaan bangga sebab duit masih tersimpan rapi dalam wallet. 

Haa. Tapi kan kalau nak simpan je duit tu tak best lah kan. Dah kita kerja keras, apa salahnya beli apa yang kita nak kan. Don't deprive yourself. You can save and spend, and still have that smile on your face when mid-month arrives. Reward yourself for your hardwork.


BUT remember to know your limits. Know when you are spending waaayyy too much. Know when to stop. Know how to maintain the same kind of lifestyle for the rest of the month. Bukan hujung-bulan-jadi-orang-kaya, tengah-bulan-makan-maggi kind of lifestyle. 

The key? Don't spend more than you can afford. Baru start kerja nak pakai kereta kemain hebat memang rabak la poket. Pakai kereta biasa sudahh. Nak shopping pun sama, jangan terlebih. Plan amount yang kita nak spend untuk certain things. Necessities dulu. Then baru pikir benda lain.

Kalau nak benda yang expensive, tak salah. As long as you know how to get it. Simpan duit untuk beli. Bukan hutang untuk beli. Nak beli smartphone bayar bulan-bulan? Tolong lah. You'll end up paying more. 1 more thing yang aku tak percaya, credit card. Swipe, swipe, swipe. Then? Pengsan. 

To Pocket yang suggest suruh ceq beli kereta, sebenarnya rasa rugi pulak bila pikir-pikir balik. Sebab naik bas RM4 sehari. Sebulan 100. Kalau kereta, 500++ sebulan, 100 parking, minyak n toll? OMG! Haha. That is the reason why I'm still a loyal user of Rapid bus. Hehe. Tapi macam mana pun kereta tu kena jugak beli nanti. 

Ok lah. Nak pi tidoq! Sat lagi lena pulak kat opis esok! 

Sekian saja untuk kali ni. Adios! 

ps: berjaya tak sentuh duit yang letak dalam akaun bank lagi satu. ada kemungkinan boleh tambah lagi sikit. woohoo! *on my way to become a millionaire* haha. 


Wednesday, April 11, 2012

#7 Wordless Wednesday



Mengidam Fish n Co dah dapat. 
Ni nak Nando's pulak. *pengsan*


ps: syoknyaa cuti hari niii!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...