Friday, February 17, 2012

Part 1: Halal haram dalam mencari rezeki




Pool of money

Aku tertarik dengan ayat ni, "Kita makan makanan yang halal. Pada fizikalnya makanan itu adalah halal. Lauknya halal. Tapi adakah sumber pendapatan untuk membeli makanan itu adalah halal?" 

Jadi, di hari Jumaat yang mulia ni, aku nak share sikit apa yang aku pernah dengar pasal rezeki yang halal.

Part 1 ni aku nak cakap pasal conventional bank. Bank selain dari Islamic bank tu dikira conventional bank lah. Berdasarkan video Ustaz Zaharuddin di bawah ni, disebabkan umat Islam ramai dan bilangan Islamic bank tak banyak, maka dibolehkan bekerja dengan conventional bank. 

Tapi dengan syarat, kerja tu kerja yang tak terlibat secara langsung dengan riba'. Dan mesti ada niat dalam hati untuk mendapatkan pengetahuan untuk contribute kepada perbankan Islam pada masa depan. 


Kalau kerja yang terlibat secara langsung dengan riba', hukumnya haram. Contohnya bahagian sales, yang mem-promote loan. Selain loan, ordinary saving account dan fixed deposit account juga mengandungi riba'.

Maknanya walaupun kita tak bekerja dengan conventional bank di bahagian yang direct dengan riba', membuat pinjaman peribadi/kereta/rumah, mempunyai akan simpanan dan akaun fixed deposit di conventional bank juga adalah haram. 

Kiranya pendapatan yang kita dapat dari akaun simpanan dan fixed deposit tu merupakan riba'.  
_________________________________________________________________


Bagi orang yang menerima riba dari orang lain, wajiblah ia memulangkan wang riba itu kepada pemiliknya. Jika ia tidak mengetahui siapa pemiliknya, ia hendaklah memulangkannya kepada kaum muslimin dengan memilih antara dua jalan:
1. Memberinya kepada fakir/miskin di kalangan orang Islam
2. Menyalurkannya untuk kepentingan awam kaum muslimin

_________________________________________________________________


"Rasulullah S.A.W. bersabda: Allah S.W.T. melaknat orang yang makan riba, orang yang memberi orang lain makan riba, juru tulisnya dan dua orang yang menjadi saksinya"


Untuk maklumat lebih lanjut, klik sini.

Sekian saja untuk kali ni. Adios!

ps: kebanyakan jawatan yang ditawarkan untuk fresh grads adalah di bahagian sales


26 comments:

Sarah Mohd Saleh said...

ohhhh yeke..trima kaseh lahh bgtaw..kne kje btul2 nih tnpe ade sdkit pun riba

aiEz said...

benda ni kena ambil berat,halal haram akan jadi darah daging lepas tu waris pada generasi akan kita pula nanti...

Akue Achik said...

bgitulah dunia modern..utk maju, riba yg diamalkan..naunzubillah..huhu

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

hmm risau trjebak dalam dunia riba mcm ni..

tgu part2 :)

Pocket said...

ada orang kata membayar zakat pendapatan tu mencuci pendapatan kita dari semua 'ketidak-sucian' itu...

acaner plak tu?
then kita keja jer la kat
tpt yg sah sah riba pun...
bayar jer la zakat pendapatan (1.5% ker?) by every month end..

tak gitu?

Juliet_iRa~" said...

ha setuju dgn pocket..

ikutkan mmg xblh tp bila da byr zakat tu bkn dikira tak jatuh haramnya ke?

man said...

thanks for sharing..
good info.

rozeeta rashid said...

sarah mohd saleh: kena hati2. kadang2 kita tak perasan ada unsur riba. =)

aie: betul tu. bila halal baru la berkat rezeki tu.

zuan: kalau ada unsur2 yang macam ni kena la cuba elakkan. kalau dah terbuat loan yang ada unsur riba' refinance kat Islamic bank.

rozeeta rashid said...

pocket & ira: kalau dah kerja tu memang terang2 direct dengan riba, tapi kita terus kerja jugak and terus bayar zakat pendapatan tiap2 bulan untuk menyucikan pendapatan tu rasanya macam tak kena je. kira keseluruhan gaji tu haram.

kalau pendapatan dari saving account or fixed deposit tu, peratus interest tu je yang dikira haram.

lagi pun, siapa yang sedar terlibat dengan riba kena bertaubat dan berazam untuk tak ulangi.

kalau terus kerja situ jugak, maknanya masih terlibat dengan riba'.

ni pendapat saya la. nak tau sebetulnya kena tanya orang yang lebih arif la. =)

rozeeta rashid said...

man: welcome. ilmu perlu dikongsi. =)

aimaniman said...

ilmu yang baik yg telah dikongsi, tq... biasalah kita kan akaun gaji biasa kat maybank,.. loan asb, loan keta,.. semua la,.. lebih malang kalau bekerja dalam bidang tu,.. susah juga yerk..

Muttallif said...

Nice sharing. Makanan halal menghasilkan ketenangan jiwa. Tapi berapa jauh kita tahu tentang perkara halal dan haram. Itulah pentingnya terus mencari ilmu dalam pengetahuinya seperti yang awak tulis.

Thanks

Mr.Clive said...

roz,roz ambik finance ke?dalam islamic banking? setail...de bende sikit nak tanya pasal islamic banking..a few things unclear.

Ezad Skytech said...

soal halal & haram ni la nak kena jaga betul2 kan...

faiz fakhirin said...

satu penerangan ringkas yg bagus...tapi masih byk perkara details yg menjadi kemusykilan sebenarnya..

seperti kata warren buffet : "what's the dericative of money"

ayat tu nampak simple, tapi mendalam maksudnya..

DuniakuAbstrak said...

skrg ni payah..kiri kanan atas bawah semua syubhah

bila sistem pemerintahan itu sendiri tidak berlandaskan syarak, kita terdedah dengan pelbagai benda kotor

elak selagi boleh

Woofer Storm said...

yang haram tetap haram,dah hukum yang menentukan,ermm terima kasih atas peringatan..

AzwanRamli said...

Nice sharing...Halal dari segi zat dan spiritual..

Kazen said...

mohle kite same2 mncarik rezeki yg halal....meh laa jgk jd rakan niaga sy :)

H.J said...

aku nak try ambik islamic banking la utk master,,ahaha

syafiqakarim said...

kire dorg keje bank tu tak elok
la..baru tahu..
harap nya kita jalan kan kehidupan
yg halal spt di saran.

LAici KAng Ais said...

tq.sharing is caring.caring is ...

hee :)

Selendang Merah said...

cari rezek yg halal insyaAllah selamat dunia akhirat

Nizam Ijam said...

adoi.. sy student banking... takot~~~~

Zul Fattah said...

ni nak habaq sikit.. klau ko blajar perbankan muamalat.. duit kertas yg kita guna itu sendiri pun sudah haram.. sebab ada unsur riba kat situ..

kertas kosong.. lpas tu dicop dan jadilah ia dgan nilai rm10, rm50,rm100 dan lain2..

dan urusan perbankan yg lain akan jd haram semua.. fuuhh.. masuk klas ni.. memang trauma la

Hanie Dew said...

kalau keje kat bank islam. pun ada interest. secara tak langsung pun ada proses macam bank convetional jgk sebenanya.tetap kan niat la kan dldm negara yg bukan sepenuhnya berlandaskan syariat islam ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...