Sunday, February 19, 2012

Live dangerously



- Baring atas jambatan Pulau Pinang.
- Masukkan kepala dalam oven nak tengok kek dah masak belum.
- Pergi zoo dan sembunyi. Bila zoo dah tutup, tidur kat kandang singa. 

Ok tak. Tu bukan live dangerously. Tu confirm tak bangun dah esok pagi. Hehe.


Semalam aku tengok cerita hindustan, I Hate Love Storys. Jangan ditanya kenapa dia eja stories sebagai storys. That's a totally different story. Well my story is about heroin dia, Simran. She thought she has a perfect life. Bila hero cerita tu muncul, he made her realize that her life was not that perfect after all. Her life was actually boring and safe.

Live dangerously

- to not worry about the risks involved in your actions

Now you know what I'm trying to say here. Take a chance.

If you are not willing to risk the unusual, you will have to settle for the ordinary. 

Hidup kadang-kadang kena lari dari ke-skema-an. Everyday same routine. Getting through the day knowing that tomorrow and the day after that would be the same, is a torture. Kena ada sesuatu yang baru. Cuba sesuatu yang baru. Be spontaneous once in a while. Baru la ada something to be excited about.



Yang tadi tu untuk kehidupan harian. What about the decisions in our lives? 

How many times have we taken the safe route although we are not that happy with it?

Orang cakap peluang hanya datang sekali. Aku rasa, peluang datang banyak kali. Cuma kita perlu pandai menilai peluang mana yang terbaik. Kalau kita tolak peluang pertama yang kita dapat because it doesn't feel right, tak semestinya kita takkan dapat peluang lain. Dan untuk pejam mata membiarkan peluang itu pergi, it is a risk.

Don't do something because you have to. Do it because you want to.

Believe in yourself and take that leap.  


Sekian saja untuk kali ni. Adios!

ps: 19 feb - genap 4 tahun arwah papa pergi. you will always be missed. al-fatihah.

16 comments:

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

evryday dlm challenge, sbb kena wat better entry untuk readers..huhu at the end, same routine gak an? menulis blog..huhu

al-fatihah to ur arwah abah

Akue Achik said...

yup..peluang dtg tak skali cma kdg2 kita yg xsdar..huhu

sy salu bgitu, do something without thinking abt the risks...bcoz once i think abt it deeply, i will lose my confidence to do it..

tp ada msalah jga, sbb risiko dia pnh bt sy smpi kna suspended..huhu..black memory..


al-Fatihah..Semoga roh arwah tenang..Amin...

rozeeta rashid said...

zuan: memang challenging. hehe. kena perah otak cari idea.

selain blogging, benda lain yang kita buat hari2 boleh ubah. tak la same routine kan? =)

rozeeta rashid said...

achik: fuhh tu terlebih ambik risiko dah. hehe. tak pe. tu take it as a lesson so that next time it won't happen again.

Sarah Mohd Saleh said...

u can do it baby!go!go baby!

lisa said...

agreed!! kena lari dari keskemaan. baru lah hidup kita tambah menarik ;)

Mr.Clive said...

kekadang kite mungkin akan berjumpa halangan tapi walaupun berdepan kegagalan,kemudian harinya akan mejadi memori yang manis...

faiz fakhirin said...

Tidur d kandang singan adalah salah satu cara terbaik menghilang stress, iaitu dengan mengusap bulu singa tersebut sambil berbaring di atas dengan muka manja.

Eera Shera said...

x tgk cite hindustan tu sbb cite tu ade dlm laptop tp x tgk lg...best ek...boleh la tgk nnt..

tiap hari adalah satu cabaran..kita tak tau apa yg akan kita hadapi

moga Allah tempatkan rohnya di tempat yg mulia..amin

Jue said...

x tgk cite hindustan tu tp pe yg ko listed tu agak bahaya haha tp what is life without challenge kan. tringin gak nak wat sumting yg bahay tp x mbahayakan nyawa
ps:sorry beb lama x p sini, asyik Hanie je singgah kan

Rtp Farra Arisha said...

adakah kita berani membuat suatu perkara yang membahayakan diri sendiri? i think everyone will not do that melainkan dia sudah hilang akal plus dalam kondisi yang tidak waras. indeed, semua benda yang kita lakukan punya banyak risiko, tapi asalkan kita berani menghadapinya, it would be fine :)

dhiera said...

al-fatihah untuk papa kamu~

Liza Razak said...

i love challenge !! baru thrill :)

Hanie Dew said...

ermm..ambik insurance nyawa dulu baru buat list ko tu. hehehehe.

mmg kadang life is boring withouth challenge. tp pilih la cabaran yang menguntungkan dr merugikan.

ok.aku agree dgn ko peluang itu dtg bekali kali.tepulang pada kita nak guna dgn sebaiknya.

alfathah untuk arwah. semoga tenang di sana.

Juliet_iRa~" said...

al fatihah buat arwah papa..

hidup ni mmg mencabar..so be smart n be strong!

Kazen said...

kata2 yg dpt mmberi motivasi kt diri sy...thanks :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...