Saturday, January 21, 2012

Be kind, but not too kind


Anda baik jika..
  • Ada orang tua / orang kurang upaya ingin melintas jalan, dan anda membantu
  • Ada orang memerlukan bantuan, dan anda tampil membantu di saat orang lain hanya memerhati
  • Anda terjumpa wallet seseorang, dan mengembalikannya kepada tuannya tanpa mengambil sesen pun dalam wallet itu
  • Anda tak mampu untuk gembira jika tak dapat menggembirakan orang di sekeliling anda
  • Anda tak berdaya untuk berkata tidak sekiranya ada yang meminta bantuan anda
Berbuat baik ni adalah perkara yang mulia. Berbuat baik pada semua. Termasuk pada musuh. Mana tau hati dia akan dilembutkan dengan perbuatan baik kita.

Tapi, buat baik perlu ada hadnya. Jangan terlalu baik. Bila terlalu baik, mudah untuk sesetengah pihak ambik kesempatan. Jika terlalu baik, kepala kita yang dipijaknya. Kita yang disuruh itu dan ini.

Amboi! Banyak cantik!

Apa yang penting, kita kena tahu bila untuk berbuat baik, dan bila kita perlu bertegas. Ya lah, untuk kebaikan diri sendiri. Tengok kesesuaian keadaan. Buat baik berpada-pada kan?

Sekian saja untuk kali ini. Adios!

18 comments:

yad'z said...

tak susah nak jadi baik.. =)

aiEz said...

baik sangat kena pijak kepala..pernah kena,mesti faham aie citer pasal apa kan?isk..:'(

rozeeta rashid said...

yad'z: nak jadi baik memang tak susah. tapi jangan baik sangat.

aie: tau tak pe. faham2. hehe. jangan la sedih aie. senyum! :D

Pocket said...

alaaa.. buleh laa..
bukan nyer banyak,
sikiiiiittt jer..
u kan baik.
tak kesian kan i ker?
i janji i tak lebih lebih tau!
u takkan tak percayakan i kot.



and it all started here.
something we'll regret for the next
few decade. ohh

Eera Shera said...

betul kalo baik sangat ada yg ambik kesempatan.

DuniakuAbstrak said...

buat apa pun hati kena tulus ikhlas..secara tak langsung baik itu pasti menyusul

ekabukanmakcikkau. said...

aku sebenarnya sangat sangat baik ok tapi dengan perempuan sahajo . lelaki tak boleh layan sangat , kang aku buat baik dgn dia , dia menggatal . ingat aku taktau budakbudak kelas aku tuh herghhhhhh

ABU said...

mmg pun, baik sngt kat nnti orng pijak2 kepala kita.. Just nice ok la..

Mohammad Salehudin said...

kalau baik sgt nnt org pijak :D

Awan Biru said...

Dan sebelum mereka pijak kepala Awan, Awan dengan pantasnya berbuat jahat kepada mereka dulu. Ganasnya Awan. Hehehe...

Andai kata dengan berbuat demikian dapat menggembirakan hati kita, rasanya terpulang kepada diri sendiri.

Kazen said...

keikhlasan tu pun kene ade gak...ikhlas menerima kebaikan org then kite kene sdar kite menerima bukan mmberi barulah xde istilah pijak kepala...tmbah2 juga kkpa yg buat baik tu kene jugak ikhlas jgn mngharap kebaikan yg kite wat tu dibalas or dipuja2 bila org wat len ckit kite ase org tue pijak kepala kite...bahaye kan sikap manusia...rambut sama hitam (kecuali yg warna sendiri tu) tapi hati lain2 sikap berbeza2 dan jiwa kurang sama :)

Dhiya Fariza said...

baru nak komen buat baik berpada-pada, tapi u've wrote it below. pepatah simple yg sangat sangat applicable.

Azham Vosovic said...

hehe, dulu ada akak sorang ni tercicir purse dia kt McD Bangsar....so I cpt2 amek sblom org lain nampak...then I terus....I terus....I terus....kasi kat manager McD tu hehehehe

Woofer Storm said...

kkdg buat baik pun dibalas dgn kjhtn..sabar je la..

slmt pagi^^

Jue said...

Bbuat baik ni mmg bgs pastu x juga mharapkan ianya akn dbls oleh org yg sama =) ade gak yg tlbh baik smpi org slh guna kbaikan dia

Hanie Dew said...

buat baik biar ikhlas jgn harap balasan. aku penah wallet ilang kat public phone dlm tu ada rm300. alhamdulillah kembali dgn selamat tanpa satu sen pun ilang.

kawan hubby aku kene rompak kesan dr kebaikan nak tolg org kete dia breakdown la kononnya. nasib baik selamat walaupun duit hilang. lebih baik drpd nyawa.

Sarah Mohd Saleh said...

betul2..baik biarlahh bertempat ye dakkk ;)

.diannorhayati. said...

buat baik berpada-pada ye.

lg lg dlm bagi org pinjam duit. hmmm.
nnt da terkena baru tau. hehe :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...