Saturday, November 10, 2012

Endless roller coaster ride


Hi. My name is Rozeeta, in case you've already forgotten my name. Yeah I used to be consistent. Updating this invisible blog of mine. But then, it gets lesser and lesser. And then I completely disappeared. That was it. Silence.

And today, here I am. Back again. After 6 months.

I've been on this roller coaster ride, you know? That's why I was unable to commit to this blog. The ride was terrifying for me. I hate roller coasters. And to top it off, it was a never-ending ride. Nauseous.

There were ups and downs and downs and ups and downs and downs and even more downs. Obviously you can see that there were more downs. So I was in this world of mine. It was a "me against the world" feeling.

I decided to take a leap of faith and jump off the roller coaster. Lucky me, I'm still alive. Just a few bruises here and there. The pain is there still. But I'm recovering. At least I think so. 

ps: i miss all my blog friends


Wednesday, May 30, 2012

#9 Wordless Wednesday


Ninth Wordless Wednesday..
and.. the second entry for this month..
Whaaaatttt??

Kemalasan makin terserlah..
Kerja pun malas tapi terpaksa merajinkan diri..
Apa nak jadi laa rozeeta nih.. Ish, ish, ish..
Nasihat sikit budak nih!


Apa-apa pun, dua benda ni adalah main motivator aku untuk pergi kerja.


Ohh this is why I love Wednesdays!





This forces me to get up and stop snoozing my alarm clock!



ps: hopefully i'll be rajin-er next month. hehe. ye lahh ye laaahhh aku perosak bahasaaa. fine!



Wednesday, May 9, 2012

#8 Wordless Wednesday



A time bomb waiting to explode


ps: busy! i miss you, you and you! :'(


Sunday, April 22, 2012

Save or spend, the choice is in your hands!


Blog aku ni boleh diibaratkan macam rumah kosong tak berpenghuni sejak dua menjak ni. Haha. Yang sudi datang and komen tu terima kasih bebanyak lah ye. I lap u lah! Hehe.


Sejak bekerjaya ni, duit jadi isu yang penting. Bukan bermakna aku ni mata duitan ok! Tapi baru tersedar kepentingan financial planning. Cewah! Haha. Tapi serius, bila pegang duit sendiri baru tau susahnya nak handle. Kalau dulu, tau perabis duit mak ayah, perabis duit PTPTN, sekarang timbul keinsafan sikit. Sikit je la. Hehe.

So, nak senang kena susah? Yes. Nak simpan duit tu susah. Kena ada kekuatan. Tengok kiri 50%, tengok kanan 70%. Orang yang kuat mampu masuk kedai yang tengah sale gila-gila dan keluar tanpa bawak satu beg apa pun masa keluar, dengan perasaan bangga sebab duit masih tersimpan rapi dalam wallet. 

Haa. Tapi kan kalau nak simpan je duit tu tak best lah kan. Dah kita kerja keras, apa salahnya beli apa yang kita nak kan. Don't deprive yourself. You can save and spend, and still have that smile on your face when mid-month arrives. Reward yourself for your hardwork.


BUT remember to know your limits. Know when you are spending waaayyy too much. Know when to stop. Know how to maintain the same kind of lifestyle for the rest of the month. Bukan hujung-bulan-jadi-orang-kaya, tengah-bulan-makan-maggi kind of lifestyle. 

The key? Don't spend more than you can afford. Baru start kerja nak pakai kereta kemain hebat memang rabak la poket. Pakai kereta biasa sudahh. Nak shopping pun sama, jangan terlebih. Plan amount yang kita nak spend untuk certain things. Necessities dulu. Then baru pikir benda lain.

Kalau nak benda yang expensive, tak salah. As long as you know how to get it. Simpan duit untuk beli. Bukan hutang untuk beli. Nak beli smartphone bayar bulan-bulan? Tolong lah. You'll end up paying more. 1 more thing yang aku tak percaya, credit card. Swipe, swipe, swipe. Then? Pengsan. 

To Pocket yang suggest suruh ceq beli kereta, sebenarnya rasa rugi pulak bila pikir-pikir balik. Sebab naik bas RM4 sehari. Sebulan 100. Kalau kereta, 500++ sebulan, 100 parking, minyak n toll? OMG! Haha. That is the reason why I'm still a loyal user of Rapid bus. Hehe. Tapi macam mana pun kereta tu kena jugak beli nanti. 

Ok lah. Nak pi tidoq! Sat lagi lena pulak kat opis esok! 

Sekian saja untuk kali ni. Adios! 

ps: berjaya tak sentuh duit yang letak dalam akaun bank lagi satu. ada kemungkinan boleh tambah lagi sikit. woohoo! *on my way to become a millionaire* haha. 


Wednesday, April 11, 2012

#7 Wordless Wednesday



Mengidam Fish n Co dah dapat. 
Ni nak Nando's pulak. *pengsan*


ps: syoknyaa cuti hari niii!

Friday, March 30, 2012

Penat



Hai pembaca-pembaca blogku yang tersayang! kalau ada pembaca lagi la

Maaf la ye sebab tak dapat berkunjung ke blog korang. Agak busy dan kepenatan.


Hari-hari naik bas dalam pukul 7.20 pagi. Dari Damansara ke Uptown dalam sejam. Kadang-kadang lebih. Masa nak balik lagi sempoi. Kena pulak naik 2 bas. Kata driver bas, "Bas ni memang masa balik tak masuk Seksyen 5. Kalau nak balik, aku kena berhenti and lintas jalan and tunggu bas nombor sama jugak. Haishh.

So kiranya masa dalam bas paling kurang pun dah 2 jam pergi balik. Macam dari Penang nak ke Perlis pulak dah. Cuma dari Penang ke Perlis tu dapat duduk. Sabor aje laa. Kalau nasib baik dapat la duduk. Kalau tak berdiri la jawabnya. Kerja kadang balik awal kadang balik lambat. 


Kalau balik on time pukul 5.30, 6.30 baru sampai. Tapi selalunya sampai rumah dalam 7-7.30. Pukul 9 pun pernah. Balik tu dah tak larat. Nak update blog pun tak terdaya. Plan nak buat 2 3 entri masa weekend pun tak menjadi. Weekend sibuk nak pergi sana sini pulak. Ada hal tu, ada hal ni. 

Bila aku nak update macam ni??

Sekian saja bebelan aku kali ni. Mata dah kuyu. Nak tidoq! Adios!

ps: akanku cuba sedaya upaya singgah ke blog-blog kamu weekend ni. =)
  

Sunday, March 18, 2012

Arghhh!



Hanie dew dok tanya macam mana aku punya first day kerja. Meh nak cerita. 

Alkisah first day, aku pergi naik teksi. Takut lambat kalau naik bas 1st day. RM14 you! Bankrap. Mak aihhh belum pukul 8 dah sampai. Padan muka. Gigih nak pergi awal. Lupa pulak cuti sekolah. Yang 1st day sekali dengan aku semua ada 7 orang. 5 chinese and ada sorang from Sarawak.

Lepas briefing and dapat ID sementara, dia bawak jenjalan dari satu floor ke satu floor. Then aku dihantar ke department aku, Finance. Kengkawan kerja friendly. Tak la rasa macam alien sangat walaupun ada la jugak rasa sikit. Haha. 1st day aku cuma study je.


Nak balik tu aku balik dengan bas. Aku pun tunggu la dalam setengah jam. Akhirnya bas sampai. Bila aku naik, dia cakap nak ke kota damansara kena naik kat bus stop lagi satu. Sia-sia setengah jam aku woii! Jalan la ke sana dalam hujan. Pas tu tunggu lagi. Haish!

Pukul 7 baru bas sampai. Aku pun naik la. Dah dekat-dekat area rumah, ada orang tanya bas tu masuk tak Seksyen 5. Sekali dia cakap bas tu on the way balik tak lalu situ. Arghh!! Dah kat seksyen 7 tu dia berhenti suruh kami naik bas sama yang datang dari arah satu lagi. 

Pukul 8 baru sampai. Haiyooo! Memang muka ketat dah aku. Tak suka kl!! 

2nd day lagi disaster. Pergi naik bas ok je. Tunggu depan area rumah. Balik jadi la problem yang sama. Aku turun entah kat mana pun tak tau. Dengan jalan sunyi pulak. Jalan dalam 20 minit jugak la patah balik ikut laluan bas tu. Sesat tau tak! Nasib baik ada teksi lalu. Sampai la jugak aku kat rumah.


Esok aku tak tau la macam mana. Mood nak pergi kerja jadi tak best. Rasa bengang je bila time nak balik. Spoil. Benci. 

Ada sapa-sapa boleh belikan kereta tak kat aku? 

ps: sorry lama tak blogwalking. penat. tekanan perasaan.


Wednesday, March 14, 2012

#6 Wordless Wednesday



I always study at the very last minute. 
Macam ni la bila aku study dulu. Hehe. 

ps: tomorrow is my first day of work. dup dap dup dap.

Friday, March 9, 2012

Mama


Bila eta sakit, mama orang yang paling risau. Kadang-kadang eta buat-buat sakit saja nak tengok mama risau. Mama comel bila risau. Bila mama tau eta saja berlakon, mama marah eta, "Eta niii.. buat mama risau la!". Hehe. Peace! Anak mama ni kan nakal. Sikit je, tak banyak. Haha.

Bila eta tak cukup duit,  mintak je mesti mama bagi. Masa belajar dulu, mama usaha pergi bank sorang-sorang nak transfer duit kat akaun eta. Dah habis belajar, eta mintak lagi duit kat mama. Nak tengok wayang dengan kawan-kawan. Mama bising tapi mama bagi jugak.

Bila masa makan, mama nanti cakap dah kenyang bila tengok nasik or lauk tinggal sikit. Mama biar anak mama habiskan. Dulu kecik-kecik eta tak faham. Eta balun je bila mama cakap kenyang. Sekarang eta pulak buat-buat kenyang. Biar mama makan pulak. 

Bila eta dapat kerja, mama orang yang paling seronok. Mama belikan baju kerja, seluar kerja. Tapi mama jugak orang yang paling sedih. Sebab eta kena kerja kat kl. Kat penang tinggal mama sorang. Mama nangis. Mama jangan la nangis. Eta sedih tengok mama nangis. Sekejap je mama duduk sorang. Sementara nak kemaskan barang-barang kat penang sebelum pindah kl.

Kalau nak cerita pengorbanan mama, sampai tahun depan malam raya pun takkan habis. Terlalu banyak.

Anak mama ni sayang mama sangat-sangat tau. Anak mama ni akan cuba sedaya upaya untuk bahagiakan mama walaupun takkan terbalas semua jasa mama. 

ps: sebak. ternangis pulak type entri nih. :'(

Wednesday, March 7, 2012

Finally!


Finally! Aku dah balik dari bertapa..
Finally! Aku update jugak lepas seminggu blog ni bersawang..
Finally! Aku dah dapat kerja..

Agak busy sikit. Dapat call interview kat kayel. Kelam kabut orang Penang ni kena plan nak ke Damansara. First time aku datang interview kat kl. Takut jugak naik teksi sorang-sorang kat kota metroplitan ni. ayat tak tahan. Sebelum ni yang panggil interview kat kl semua aku tak pergi. Haha. 



Mula-mula sekali aku kena buat assessment. 3 test dalam masa 55 minit. 15 minit buat english essay 200 perkataan, 25 minit jawab 100 soalan objective english and last sekali 15 minit jawab 40 soalan IQ. Dan aku tak sempat habis IQ test tu. Pakai bulat je jawapan. Haha. Nasib lah. Bagi pun 15 minit.

Lepas habis tu, sambung pulak interview haa. Sesak otak. Ayat first interviewer tu, you did well in your assessment. *bangga jap* Haha. Interview tu biasa je. Tak lah sedahsyat yang aku sangka. Last sekali aku tanya soalan  kat dia. Baca dari note book ok soalan tu!

Dan of course la dia perasan, "You've prepared your questions eh". Rasanya good impression lah kot yang tu. Hehe. Dan esoknya tu, HR dia call cakap aku dapat. Terkejut jugak. Rasa macam tak percaya. *tampar-tampar diri sendiri* Rezeki aku dah sampai agaknya. Alhamdulillah. Termakbul jugak akhirnya doa aku.


Tadi dah ambik offer letter. Minggu depan aku start dah. Jadi orang kl lah aku. Kena balik penang ambik baju-baju pulak. Lepas tu datang balik. *pengsan*

Rindu laa kawan-kawan kat penanggggggggggggg!
Kl mana ada queensbayyyyyyyyyyyyyy!
Nanti rindu makanan penang macam manaaaaaaaaaaaaaa!
Tak dapat jumpa mamak pelita sungai dua dahhhhhhhhhhhhh!

Haha. Sila abaikan ayat last tu. Ok dah habis meroyan.

Sekian saja untuk kali ni. Adios!

ps: bertukar status dari penjual anggur kepada accounts payable analyst. hehe.

Sunday, March 4, 2012



-tuan blog pergi bertapa kejap-
-i'll be back!-

Wednesday, February 29, 2012

#5 Wordless Wednesday



Oh em gee!! Sedapnyaa!! 
Craving for fish n co's fish n chips right now! 
The one I ate at OU ada cheese inside. Yummy! 


ps: not-so-wordless wednesday. haha.

Tuesday, February 28, 2012

Tahu tapi tak tahu



Kadang-kadang kita rasa kita betul-betul tahu pasal sesuatu. Hakikatnya, lepas beberapa lama, kita sedar sebenarnya kita tak tahu pun apa yang kita sangka kita tahu.

Kita rasa kita tahu apa yang kita mahu, tapi lepas dapat apa yang kita mahu, tiba-tiba kita sedar bukan itu yang kita mahu. 

Kita mahu sesuatu yang kita tahu akan dapat buat kita gembira, tapi kita tak dapat apa yang kita mahu. Kita cuma dapat apa yang kita tak mahu. 

Lepas tu kita sedar. Sebenarnya, yang kita tak mahu ni yang kita mahu. Cuma masalahnya, kita tak tahu. Sampai satu masa, akhirnya kita tahu.

Jadi, jangan terlalu cepat menilai bila tak dapat apa yang kita mahu atau dapat apa yang kita tak mahu. Sebab belum tentu kita benar-benar tahu apa yang kita tahu. 

Faham tak apa yang nak disampaikan ni?

Pening? Nah minyak cap kapak. Haha.


Senyum. Hadapi setiap langkah dengan yakin dan belajar darinya.

Sekian saja entri skema untuk kali ni. Adios!

ps: dilanda kemalasan tahap cipan

Friday, February 24, 2012

Part 2: Halal haram dalam mencari rezeki



Niat di hati nak cakap pasal topik lain untuk Part 2 ni. Tapi disebabkan ada banyak persoalan dari tukang komen, entri ni aku jadikan sambungan Part 1 minggu lepas. 

Klik sini untuk Part 1: Halal haram dalam mencari rezeki 

_________________________________________________________________



Mula-mula aku nak jelaskan balik kat syafiqakarim. Kerja bank tu bukannya tak elok. Mesej yang nak disampaikan adalah kerja bahagian yang ada kena mengena dengan loan, kad kredit, saving, fixed deposit account dan apa-apa berkaitan dengan riba di bank konvensional adalah haram. 

Kalau analyst, pak guard, makcik cleaner dan lain-lain yang tak direct dengan promote riba boleh. Kerja di Islamic bank jugak boleh. 
_________________________________________________________________


Ni respon kepada Hanie pulak. Di bank Islam, percentage yang dikenakan bila buat pembiayaan (Islamic bank tak sebut pinjaman) tu dipanggil profit rate. Tak dipanggil interest. Bank konvensional kenakan rate yang berubah mengikut keadaan ekonomi. Bank Islam rate dia tetap. 

Dari segi fixed deposit account, bank konvensional letak peratusan fixed interest dari awal. Tu adalah riba. Dalam Islam, cuma nisbah pembahagian keuntungan dibenarkan. Contohnya 70:30 (bank:pelanggan). Lebih lanjut klik sini.

Nanti kalau rajin aku buat entri beza Islamic banking dengan conventional banking. 
_________________________________________________________________



Soalan Pocket n Ira aku dah jawab kat ruangan komen. Tapi tak pe lah. Share kat sini sekali. 

Sebahagian dari pendapatan kita ada hak orang lain, jadi sebab tu kena bayar zakat pendapatan untuk menyucikan pendapatan kita. Sekiranya pendapatan yang dah ditolak perbelanjaan berkaitan tu lebih dari nisab, kena la bayar zakat. Lebih lanjut klik sini.


Tapi kalau dah kerja sales, memang pendapatan tu haram kan? Kalau terus kerja maknanya masih terlibat dengan riba' sedangkan sesiapa yang sedar terlibat dengan riba kena bertaubat. Rukun-rukun taubat: Meninggalkan amalan riba sepenuhnya, menyesal dengan sesungguh hati dan berazam tidak akan mengulanginya. Klik sini.
_________________________________________________________________


Untuk apa yang Zul cakap ni, menurut Ustaz Zaharuddin, matawang tidak semestinya dari emas dan perak. Boleh selain dari itu selagi ia diiktiraf oleh manusia. Duit kertas boleh diguna dalam muamalat. Hukum asal muamalat: Caranya boleh berbeza selagi maqasidnya (tujuannya) adalah betul.

Boleh refer kat video di bawah.



Sekian saja untuk kali ni.

ps: sorry entry panjang. kalau ada salah dari segi info sila maklumkan. yang baik dari Allah, yang kurang dari aku. =)


Wednesday, February 22, 2012

#4 Wordless Wednesday


Roadside Burger - Arau



ps: setahun lebih dah tak makan ni! *mengidam* zuan balik arau tolong poskan okeh? hehe.



Monday, February 20, 2012

Unlucky




_________________________________________________________________

I came to know about this vacancy today and went to Bayan Baru branch to submit my resume. Unfortunately I found out that today is the last day for the application and I know if I go to Taman Selat, I won't be able to make it as it is already near to closing time. Therefore I decided to send an email. That is the last option I could think of. I hope my application could still be considered. I apologize for any inconvenience caused. 

Thank you. 
_________________________________________________________________


Alkisah aku terlambat tau pasal vacancy post jr exec ni. Hari ni last day. Kena hantar pulak kat Butterworth punya branch. Kalau bukan hari ni last day boleh la nak bagi je resume kat branch kat belah pulau ni. Maka aku suka hati send kat email walaupun terang-terang dia suruh post ke sana. 

Rasa-rasa apa employer tu punya reaction bila dapat email aku?

Lantak la. Janji aku send.

ps: nasib malang sejak dua menjak ni

Sunday, February 19, 2012

Live dangerously



- Baring atas jambatan Pulau Pinang.
- Masukkan kepala dalam oven nak tengok kek dah masak belum.
- Pergi zoo dan sembunyi. Bila zoo dah tutup, tidur kat kandang singa. 

Ok tak. Tu bukan live dangerously. Tu confirm tak bangun dah esok pagi. Hehe.


Semalam aku tengok cerita hindustan, I Hate Love Storys. Jangan ditanya kenapa dia eja stories sebagai storys. That's a totally different story. Well my story is about heroin dia, Simran. She thought she has a perfect life. Bila hero cerita tu muncul, he made her realize that her life was not that perfect after all. Her life was actually boring and safe.

Live dangerously

- to not worry about the risks involved in your actions

Now you know what I'm trying to say here. Take a chance.

If you are not willing to risk the unusual, you will have to settle for the ordinary. 

Hidup kadang-kadang kena lari dari ke-skema-an. Everyday same routine. Getting through the day knowing that tomorrow and the day after that would be the same, is a torture. Kena ada sesuatu yang baru. Cuba sesuatu yang baru. Be spontaneous once in a while. Baru la ada something to be excited about.



Yang tadi tu untuk kehidupan harian. What about the decisions in our lives? 

How many times have we taken the safe route although we are not that happy with it?

Orang cakap peluang hanya datang sekali. Aku rasa, peluang datang banyak kali. Cuma kita perlu pandai menilai peluang mana yang terbaik. Kalau kita tolak peluang pertama yang kita dapat because it doesn't feel right, tak semestinya kita takkan dapat peluang lain. Dan untuk pejam mata membiarkan peluang itu pergi, it is a risk.

Don't do something because you have to. Do it because you want to.

Believe in yourself and take that leap.  


Sekian saja untuk kali ni. Adios!

ps: 19 feb - genap 4 tahun arwah papa pergi. you will always be missed. al-fatihah.

Friday, February 17, 2012

Part 1: Halal haram dalam mencari rezeki




Pool of money

Aku tertarik dengan ayat ni, "Kita makan makanan yang halal. Pada fizikalnya makanan itu adalah halal. Lauknya halal. Tapi adakah sumber pendapatan untuk membeli makanan itu adalah halal?" 

Jadi, di hari Jumaat yang mulia ni, aku nak share sikit apa yang aku pernah dengar pasal rezeki yang halal.

Part 1 ni aku nak cakap pasal conventional bank. Bank selain dari Islamic bank tu dikira conventional bank lah. Berdasarkan video Ustaz Zaharuddin di bawah ni, disebabkan umat Islam ramai dan bilangan Islamic bank tak banyak, maka dibolehkan bekerja dengan conventional bank. 

Tapi dengan syarat, kerja tu kerja yang tak terlibat secara langsung dengan riba'. Dan mesti ada niat dalam hati untuk mendapatkan pengetahuan untuk contribute kepada perbankan Islam pada masa depan. 


Kalau kerja yang terlibat secara langsung dengan riba', hukumnya haram. Contohnya bahagian sales, yang mem-promote loan. Selain loan, ordinary saving account dan fixed deposit account juga mengandungi riba'.

Maknanya walaupun kita tak bekerja dengan conventional bank di bahagian yang direct dengan riba', membuat pinjaman peribadi/kereta/rumah, mempunyai akan simpanan dan akaun fixed deposit di conventional bank juga adalah haram. 

Kiranya pendapatan yang kita dapat dari akaun simpanan dan fixed deposit tu merupakan riba'.  
_________________________________________________________________


Bagi orang yang menerima riba dari orang lain, wajiblah ia memulangkan wang riba itu kepada pemiliknya. Jika ia tidak mengetahui siapa pemiliknya, ia hendaklah memulangkannya kepada kaum muslimin dengan memilih antara dua jalan:
1. Memberinya kepada fakir/miskin di kalangan orang Islam
2. Menyalurkannya untuk kepentingan awam kaum muslimin

_________________________________________________________________


"Rasulullah S.A.W. bersabda: Allah S.W.T. melaknat orang yang makan riba, orang yang memberi orang lain makan riba, juru tulisnya dan dua orang yang menjadi saksinya"


Untuk maklumat lebih lanjut, klik sini.

Sekian saja untuk kali ni. Adios!

ps: kebanyakan jawatan yang ditawarkan untuk fresh grads adalah di bahagian sales


Tuesday, February 14, 2012

Bila perempuan drive




Cantik tak kereta aku kat bawah ni?? Ok tipu. Haha. Kereta aku not actually mine cuma Satria kuning je. Tapi ada la feel sporty. Bila bawak rasa nak speed je. Hehe. Feel paling best bila nak belok kat simpang tak tekan brek. Seriously syok!

Megane Renaultsport 265 Trophy

Masa mula-mula drive, baru aku faham phrase "Lelaki prefer manual, perempuan prefer auto". Haha. Tension nak tukar-tukar gear. Dah tu enjin pulak cenderung untuk mati. Lepas tu, bila stop kat simpang berbukit, potensi untuk kereta ke belakang adalah tinggi kalau tak berapa reti control minyak and klac.

Tapi tu masa awal-awal je. Kini tidak lagi! 

*ayat perasan akan bermula selepas ni*

Sekarang aku la driver terhebat kat Penang! Haha. Feel ohh bila dapat race kat jalan. Hari tu, ada kereta tak sabar sangat nak potong kereta aku. Aku pun rasa kewibawaan aku tercabar. Maka aku pun tekan minyak. Potong dia balik. Lepas tu aku gelak MUAHAHA puas hati menang race. Haha. 

Satu fakta pasal aku, aku tak suka tekan hon! Bingit wa cakap sama lu! Kalau betul-betul terpaksa baru aku tekan.

Tapi semuanya berubah baru-baru ni. *hoi skema semacam apehal* 

Tengah drive, tiba-tiba ada satu kon block jalan aku. Lane kanan ada lori. Jadi aku pun brek mengejut. Almaklum la tengah laju. Lepas tu kereta belakang aku kemain tekan hon sepenuh jiwa. Eh eh bikin panas kereta belakang ni! Ingat aku suka-suka tekan brek kot!

Bila dah kat depan sikit, aku slow down dan tunjuk tangan kat dia macam lelaki buat kat perempuan bila kata ladies first. *sila bayangkan* Lepas tu, dia nak belok kanan kat simpang, aku lalu sebelah dia. Maka aku pun tekan hon sepenuh jiwa dan raga aku kat dia balik. Haha. Puas hati aku! 

So, kalau korang terserempak Satria kuning, don't play play haa! Mungkin aku lah drivernya. Haha. 

Sekian saja untuk kali ni. Adios!

ps: side park kelemahan aku. selalu kena adjust dua tiga kali. hehe.

Wednesday, February 8, 2012

Almost but not quite



_________________________________________________________________

I almost got 1st class honours! If only I studied harder. If only I studied earlier. If only I did not procrastinate. 

I almost got the job! If only I had done better while answering the last interview question. If only I was consistently confident throughout the interview session.

I almost got the girl of my dreams. If only I apologized. If only I did not lie to her in the first place.

I almost won the 100m sprint. If only I did not lose my concentration. If only I did not slow down as I was reaching the finishing line.
_________________________________________________________________

If, if, if. The never-ending ifs.

Dalam hidup kita, dah berapa kali kita hadapi situasi macam ni? So near yet so far.

Menyesal dengan sesuatu yang tak kita lakukan. Menyesal dengan sesuatu yang kita lakukan tapi tak cukup bersungguh-sungguh. Menyesal sebab berputus asa. 

Whatever it is, jangan biarkan kekesalan tu menghalang kita untuk terus melangkah ke depan. The moment you feel like stopping, think again. Success could be just one step away. 

It doesn't matter where you start, what matters is where you'll end.
_________________________________________________________________

Quotes by Thomas Edison:


- If we did all the things we are capable of doing, we would literally astound ourselves

- Many of life's failures are people who did not realize how close they were to success when they gave up

- Genius is one percent inspiration, ninety-nine percent perspiration

_________________________________________________________________

Sekian saja untuk kali ni. Adios! =D


Monday, February 6, 2012

Alma mater



Haa.. Aku nak tanya korang ni. Ingat lagi tak lagu sekolah korang dulu? 


Sekolah rendah: SK Jalan Residensi

Kami murid s'kolah jalan residensi
Sentiasa cergas dan rajin
Dalam akademik dan juga sukan
Kami maju dan trus akan maju

Berdisiplin dan bersopan santun
Bersama-sama kami bertekun 
Menuju ke arah kemajuan
Jaya hidup kami

Kami tekun belajar untuk mencapai cita-cita
Mengharum nama sekolah yang amat tercinta

Cogan kami ini harus diamali 
Agar Malaysia berdikari
Menjadi rakyat yang sangat berguna
Di Malaysia negara bah'gia


Aut viam inveniam aut faciam: Where there's a will, there's always a way

Sekolah menengah: SMK (P) St. George

Seniors and juniors all gathered here
Together we march on without a fear
Goodwill and happiness we want to spread
Everyday's a challenge lets go right ahead

Lepas tu lupa daa. Skip ke chorus.

St. George's, St. George's
We'll ever proclaim
Honour and uphold
You forever praise your name

St. George's, St. George's we'll always be true
Our dear St. George's Girls' School


Lagu sekolah menengah tak ingat semua. Sekolah rendah ingat pulak. Korang amacam? Ingat lagi tak?


Muka ganas tu aku
ps: arghh!! berukband ini membunuhku!!

Saturday, February 4, 2012

Part 2: Fear of being alone



Part 1, aku cakap pasal fear to do things on your own. 

Kali ni aku nak cakap pasal fear of being single

Last week, while I was watching Desperate Housewives, ada this one particular dialogue yang menarik bagi aku. Character Edie cakap dekat Susan, "You can't live without men". Bila Susan single pun, it was only for a short while. Lebih kurang macam tu la Edie cakap.


Hakikatnya, there are some who are afraid to not be in a relationship. Lepas satu, satu. Fobia dengan status single. Mungkin dia rasa sunyi. Dah biasa in a relationship. Bila putus, cepat-cepat cari yang baru semata-mata nak isi kekosongan yang dirasa. 

Sekadar nakkan seseorang untuk sentiasa ada untuk dia. Single equals to miserable lah kiranya. Dan semata-mata kerana nak ada that special someone, dia tak fikir panjang dalam memilih. Dan mungkin keputusan yang terburu-buru tu akan berakhir dengan sesalan yang tak sudah.

Apa yang patut disedari adalah being single bukan sesuatu perkara yang buruk. Masa ni boleh menilai balik apa yang kita tersalah sebelum tu. Whether kita tersalah pilih, atau ada sikap sendiri yang perlu diubah. Bila dah tau, make some changes. 

Singledom is freedom. Enjoy your single life. Masa single ni macam kita format laptop la. Hehe.

Sekian saja untuk kali ni. Adios!

ps: jadi ballerina dalam episod 2 Faker the series. hehe.  

Tuesday, January 31, 2012

Part 1: Fear of being alone



Yuhuu! Rozeeta kembali setelah sekian lama. Hehe.


Pernah tak rasa miserable bila sorang-sorang? Boleh tak keluar makan sorang? Or you'd rather beli bungkus bawak balik or tak keluar rumah langsung and just find something untuk dimakan walaupun terpaksa makan biskut je. Shopping, tengok movie sorang. 

Are you okay with that or do you feel pathetic? 

"Eh mesti orang rasa takde orang nak kawan dengan aku"
"Kenapa orang pandang-pandang aku? Ni yang tak best makan sorang nihh!"

Kalau aku, aku boleh keluar beli barang sorang-sorang, tapi memang akan super duper cepat. Makan pulak, aku prefer tapau je.

Korang pulak macam mana?

ps: tadi beli ice cream baskin robbins 1 quart. strawberry cheesecake. i like! =D

Thursday, January 26, 2012

Ombak Rindu versi Islamik



As I was staring blankly at my laptop, scrolling down the FB page, ternampak video ni. Tertarik dengan tajuk dia. Lirik dia memang menginsafkan. Just nak share dengan korang.  


Ni ada sikit aku letak comparison lagu dia.

Versi Asal
Malam kau bawalah rinduku
Untuk dirinya yang jauh dariku
Agar dia tidak kesepian
Selalu rasa ada cinta agung

Hujan bawa air mataku
Yang mengalir membasuh lukaku
Agar dia tahu ku tersiksa
Tanpa cinta dia di hatiku


Versi Islamik
Allah ampunkanlah hambamu
Yang selalu dustakan janjiku
Agar kelak ku takkan disiksa
Kerna dosa-dosa masa lalu

Allah jatuh airmataku
Dan trus mengalir mengiring doaku
Allah yang mengampuni segala
Dosa-dosa hamba yang meminta


Bagus jugak idea orang yang buat video ni. Bagi kesedaran. Tak payah nak cintan cintunn sangat. Ada Dia yang sentiasa di sisi kita.

ps: terasa jugak sikit sebab suka dengar lagu ombak rindu ni. hehe.

Monday, January 23, 2012

Shengri Kuaile!



890123

Dah 23 tahun! Arghhh!! Dah tua!! 

Actually still belum 23. I'll only be 23 on this 23rd at 9.09pm. 21 hours and 9 minutes to go. Hehe.

Tahun ni banyak yang sama. 

- Tarikh lahir aku 23hb, umur aku 23
- Aku lahir hari Isnin, hari ni hari Isnin
- Aku lahir tahun Naga (17 Feb 1988-5 Feb 1989), tahun ni pun Tahun Naga

Apa lagi yang sama?

Aku still Rozeeta yang ceria dari dulu sampai laa sekarang. Still berjiwa kanak-kanak. Suka buat benda yang unexpected.

Hadiah yang diharapkan: Dapat kerja secepat mungkin. Doakan aku ye! Tak pun kalau ada kerja kosong sila lah bagitau. Hehe. *sempat lagi*

ps: Happy Chinese New Year! Xinnian Kuaile!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...