Tuesday, December 27, 2011

Kaca dan permata


Kaca


Bila yang disangka permata rupanya hanyalah kaca dan yang disangka kaca itu sebenarnya adalah permata. Pernah tak alami situasi macam tu? Yang korang sangka permata tu akhirnya turns out to be kaca?


Pakwe/awek yang disangka ikhlas rupa-rupanya pasang lagi satu. Rupa-rupanya dia pandang harta. Kawan yang disangka BFF rupa-rupanya baik sebab ada niat lain. Rupa-rupanya hanya kawan masa senang yang tak sanggup ada dengan kita masa susah.


Kadang-kadang manusia ni tak nampak beza antara kaca dan permata ni. Dan akhirnya bila tersedar, dah terlambat.


Macam mana nak tahu siapa yang ikhlas dan siapa yang tak?


Tengok siapa yang selalu ingat kita. Bukan siapa yang selalu kita ingat. Sebab yang kita ingat tak semestinya ingat kita. Macam confusing je ayat aku kan. Haha. Masa kita susah, masa kita sedih, siapa yang ada untuk kita? Dan siapa yang hilang bila kita susah? 


Tu antara benda yang perlu kita sedar. Hargailah permata yang ada dalam hidup kita. 


Sekian saja untuk kali ni. Adios!

Permata
ps: banyak permata dalam hidup aku. kaca yang diharap akan jadi permata pun ada. 

24 comments:

aiEz said...

begitulah kita manusia,hatinya sukar untuk diduga...berbagai manusia,berbagai pula ceritanya...lumrah kehidupan

Jue said...

Wor wor pernah2. Frust jugok bile tau pe kita sangka tu x sama mcm kita sangka lbh2 lg kalau dah knal lam urghhh

Psst: ingin mcadangkan pop up komen box sbb loading agak slow bg aku yg browse guna hp hahaha

♥ wawawawa ♥ said...

hurmm...pernah jadi dlm life sy..tp bukan pakwe la..kawan sendiri...hurmm...orang yg kite engt baik tu, bukannya baik sbnrnya..huhu

Pocket said...

pocket la tu,
permata tp kamu layan cam kaca.huh!!

hehe, ignore pocket yang perasan sorang sorang.

mcm mana nak tahu kaca ka permata?
bermuamalah ngan dia,
bermalam ngantdia,
mengembara ngan dia.

:D

.diannorhayati. said...

seriously. cari org yg ingat kite. bukan kite yg ingt org .

hee

Rtp Farra Arisha said...

seluruh isi alam ini penuh dengan kaca dan pertama. but somehow we couldn't recognized those truly. anyhow, appreciate anything that you feel the thing is very precious to you even though you know the real 'ada udang di sebalik batu'.

Hanie_Dew said...

komen pocket ada lam entry dia...hahahahha...

memg byk kaca seakan permata di mana mana. tapi yang permata seakan kaca takkan sekali sekali hilang sinarnya.

Sarah Mohd Saleh said...

tp mnusia tak pernah sedar akan sesuatu yg blum die kehilangan

Azham Vosovic said...

hehe, satu perkongsian yang menarik.... tapi kadang2 kaca tu pon lawa heheheh

Kazen said...

ntah laa mnusia arini susah nk percaye dah tp masih ade yg bleh d pcayai :)

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

yang ku sangkakan permata rupanya kaca, yang ku sangkakan kaca rupanya apa?

Dhiya Fariza said...

well said. i can relate to this right now. following ur twitter :)

Shera Ayob said...

kdg2 yg kita benci tu la yg baik ngan kita ;)

rozeeta rashid said...

aie: memang sukar nak duga. harap2 kita dapat lah nampak yang mana permata yang sebenar. =)

jue: memang frust! arghhh! haha. ok dah buat pop up comment box dah. hehe.

wawawawa: mengecawakan bila orang yang kita percaya sebenarnya tak seperti yang kita sangka.

pocket: nampak kot. permata berkilau2. haha. yup. 3m. =)

rozeeta rashid said...

diannorhayati: yup. orang yang ingat kita adalah orang yang menghargai kita. =)

rtp farra arisha: biar la orang tak ikhlas dengan kita, asalkan kita ikhlas kann.

hanie dew: betul tu. permata seakan kaca takkan hilang sinarnya. cuma capat atau lambat orang nak nampak sinar permata tu.

sarah mohd saleh: itu lah masalahnya. bila dah kehilangan dah tak boleh buat apa dah.

rozeeta rashid said...

azham vosovic: kaca lawa awal2 je. =)

kazen: memang ada yang boleh dipercaya tapi susah. kesimpulannya, jangan mudah bagi kepercayaan kat orang.

zuan: yang ku sangkakan kaca rupanya permata la. tapi ada jugak yang disangka kaca dan memang betul pun dia adalah kaca. haha.

dhiya fariza: don't be sad! followed u too. hehe.

shera ayob: betul tu. cuma kita tak nampak. harap2 bila nampak tu masih belum terlambat lah. =)

aimaniman said...

yupp dik,... sebab tu kita kena bijak memilih mana satu kaca mana satu permata dan jangan pilih berdasarkan rupa paras je, kita ada akal, so gunakan sebaik2nya,.. insyaalah kalau akal merajai nafsu, eloklah jadinya,..permatalah yg kita dapat..

ABU said...

betu ltu.. kadang2 kaca disangka permata, kadang sebaliknya pulak.. so kesimpulannya belajarla menilai.. baik dan buruk.. isi dan kuku.. kulit bertemu ruas *ek! tetiba! :P

Juliet_iRa~" said...

hee..tapi tak semua..

apa pon kita sendiri kena ikhlas dlm 1 hubungan tu..insya-Allah org tu juga akan ikhlas dgn kita..

kdg2 kita igt y ni la y tbaik..tp sbliknya..kdg2 kita benci y ni..tp tu la jodoh kita..

doa byk2 pd Allah agar dpt jodoh y tbaik utk dr kita..:)

Woofer Storm said...

malang,tiada sorng pun ingatkan sy ni..ermmm

#hidup keseorangan..lala~

Akue Achik said...

setuju......kalo psl kwn tggl msa ssh, sy dah pnh rsa..mmg sakit..biarpn dah lma, skitny ttp trasa..

LAici KAng Ais said...

kwn senang dicari tp sahabat ssh dicari

dhiera said...

kadang2 susah nak beza kan kaca dan permata~

khairul akmal bin azman said...

zaman skrg pandai2 pilih temah hidup ya!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...