Saturday, November 19, 2011

Perfectionism

Untuk post #2 Wordless Wednesday, Akue Achik got the exact words. Forbidden love. Tahniah! 10 markah untuk anda!! Hehe.

Ok selesai iklan. 

Back to the topic. Perfectionism.


Perfectionist is defined as a person who is displeased by anything that does not meet very high standards.


Orang yang perfectionist boleh dikatakan cerewet, teliti, banyak berfikir dan ada high expectations terhadap diri sendiri.

Aku sendiri ni pun perfectionist jugak in some ways. Dari segi pencapaian, aku suka target tinggi-tinggi. Aim for the moon, even if you miss it, you'll land among the stars. Tapi masalah akan jadi bila aku tak sampai target aku. Frust laa. Ambik masa untuk nak bangkit kembali. Kenapa ayat aku skema semacam ni? 

Bila update blog pun, aku akan preview few times before publish. Tak ada salah eja. Alignment kena pakai justify. Kalau tak justify rasa semak otak. Kadang dah publish pun aku akan edit balik bila tengok ada yang tak kena. Spacing ke. Colour ke. Buat assignments pun sama. Formatting mesti kena kemas sekemas kemasnya.

Tapi setakat tu je lah rasanya. Yang lain aku ok. Tak lah kena perfect in every way. 

So, adakah perfectionism ni good or bad?

Kebaikan?
1) Higher standard. Aim tinggi-tinggi tak salah whattt. Perfectionist exceed expectations orang sebab expectations dia lagi tinggi.

2) Teliti. Disebabkan ketelitian tu, kerja seorang perfectionist and someone who's not a perfectionist boleh nampak bezanya.

3) Less mistakes. Kerja seorang perfectionist kurang flaws sebab dia dah fikirkan semua aspek.


Keburukan?
1) Stress. Disebabkan semua kerja nak kena perfect, perfectionist ni akan berhadapan dengan stress yang lagi banyak dari orang lain.

2) Kecewa. Kalau tak meet expectations, a perfectionist akan feel down down down macam lagu Jay Sean.

3) Banyak kerja. Bila semua serba serbi nak perfect, kerja jadi lagi banyak, masa yang diperlukan pun lagi banyak. Bila nak berFB!!

Whatever it is, no matter how perfect we try to be, we are still imperfect. Don't be too perfect. Learn, laugh and live. =)

ps: hari ni nak pergi rumah kakak aku kat nilai. esok nak balik penang. adios damansara!


18 comments:

ABU said...

wah bagus entry ni.. sht ber informasi.. kena sebijik kat kepala aku hahahaha

Pocket said...

balik penang nanti sila laung nama pocket kat juru, n pocket akan menjelma kalau dah abis lunch :D heheheh (Iyer iyer jer kan)

perfectionisme is good!!
atleast the product will be better for people to view or enjoy.

pernah gi blog orang yg malas kan?
karangan pung tak der perenggan!!
oii mak oii..
hurup besar hurup kecik tu tak yah cakap lah,
most blogger tak pernah heran pon :D

aiEz said...

Aie pun selalu macam tu jugak...nak okeh je selalu..klu x rasa xpuas hati kot

AciDFlynNWraitH said...

oh.. gitu rupanya tuan punya blog. hehe i'm not perfectionist and belum sampai tahap gitu lagi. hehehe

Saiazuan said...

hmm try to aim for the perfect spot..

Akue Achik said...

wow... perfectionist..im not this kind of person..sy tak pnh aim higher at smthing slma hdup..huhu

Chegu said...

tu yang ramai perfectionist tak kawin-kawin, nak cari ape pun tak tau la kan, hehehe

Rtp Farra Arisha said...

i would be perfectionist at the certain things only. dan kekadang i'm gonna anything around me be perfect as well sedangkan i know it might not be perfect as i expect..emm..

Sarah Mohd Saleh said...

wahh sgt perfectttnih..tu la kdg2 stress kot nk d seorg yg smpurna in evrything

Dhiya Fariza said...

i nak jawab forbidden love dah! adeyh

in terms of perfectionist to my eyes, i have no choice but to be one becausee my job profession demands it. pity kan.

Eera Shera said...

cara kita update tu same..hehe..

satu entri dah amek masa yg lama..haha

Azham Vosovic said...

Okay...I'm a perfectionist and sometimes it is not good.... huhuhuhu

Woofer Storm said...

perlu ketelitian untuk mengelakkan kesilapan berganda..

*baik2 balik tu...singgah puchong.boleh?hehee

AciDFlynNWraitH said...

tuan tanah tak singgah balas komen ke hehe

Juliet_iRa~" said...

blh nak perfect tp jgn smpai menyusahkan org lain da la..heee

eyqa amin said...

jgn terlampau cr yg sempurna.....
:))

.diannorhayati. said...

perfectionism bagos. tp tak bagus if bosses yg ade. hahahaha. imas kuli rase boss yg perfecto sgt menyakitkan hati. kui kui. so then,i was the same when im with my staff. lol . its okay as long as u know how to deal with it :)

Hanie_Dew said...

Tabiat ni bgus dr segi pencapaian tp xbole terlalu obses.nnt lain jdnya.
.
Ko tgal kt dmansara ke.

Aku kwin 2009.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...