Tuesday, November 29, 2011

Chocolicious!



Wahh lama rasanya tak update blog. Aku baru lepas makan cadbury dairy milk ni. Tiba-tiba dapat idea nak buat post pasal chocolate.

I love chocolate. Chocolate bar, chocolate cake, chocolate cookies,chocolate drink. Tapi tak la makan selalu. Kalau hari-hari mengadap chocolate, dari suka pun boleh jadi tak suka. Mungkin jugak akan rasa trauma. Hehe.


Chocolate ni boleh kira terapi la. Bila stress, makan la chocolate. Tu yang aku selalu buat masa study dulu. Dah bersungguh-sungguh study untuk exam, bila habis paper aku akan cari chocolate. Ada tak sesapa macam aku?





Ok. Ni aku nak share few facts pasal chocolate yang aku translate dari beberapa websites. 

  • Perkataan chocolate asalnya dari Spanish word.
  • Chocolate ada kebaikan dari segi kesihatan. It helps with depression, darah tinggi, tumors and PMS (pre-menstrual syndrome in case you don't know)
  • Chocolate mengandungi caffein tapi sangat sikit. Kandungan caffein dari lebih 12 chocolate bars sama dengan kandungan caffein secawan kopi.
  • Lebih 7 billion dollars dihabiskan untuk membeli chocolate dalam setahun.
  • Milk chocolate paling digemari tapi lelaki ramai yang suka dark chocolate.
  • Chocolate mengandungi lebih 500 rasa di dalamnya.
  • Allergies terhadap chocolate sangat rare.
  • Cacao/chocolate beans dulunya diguna as a currency oleh some tribes.
  • 2 kawan aku tak suka chocolate!
   
Chocolate ni sangat sedap!

Sekian saja untuk kali ini. Adios!

ps: gila main game tetris kat fb pulak

20 comments:

Eera Shera said...

sy choc addicted...heee

Saiazuan said...

cokelat > sedap!!!

bleanck_braiyne said...

adakah 2 kwn hg tuh termsk aku??

Dhiya Fariza said...

this is a great info hehe

Kazen said...

ape lagi cpt pegi kedai beli cklat :p

Entri Terkini | Done With MMU Terus Balik!

atok said...

atok pun suka makan sokolet

Pocket said...

terus pocket gi amik dark chocolate pocket dlm petiais, ohh kepahitan ini kurasa sedap :D

Akue Achik said...

sy juga ska mkn coklat! hehee..
tp bila mkn byk sgt nk muntah pun ade..huhu

Woofer Storm said...

kalau makan coklat time2 mcm ni pun best ni..hehee

*belanja kita.boleh??ehee

Juliet_iRa~" said...

nak coklat juga..hee

KizZ said...

Wah dapat coklat time malam-malam camni pun best jugak ni

Nurul Iman Rosman said...

chocolate adelah pengubat duka.

ecewahh! :D

Hanie_Dew said...

bagaimana pulak kandungan kafein untuk secawan cokelat??

aku suka dark chocolate dari milk chocolate.

dua nombor ka, tiga nombor ka. yang penting sume bole dihubungi. hahahaha.

budak penjara said...

mase kecik dlu doc sllu marah lau makan coklat bnyak

Sarah Mohd Saleh said...

xske mkn choc sgttttt.payauuu

Asrul "iLham" Sany said...

penggila coklat gak

terutamanya dark chocolate or bittersweet

:D

Azham Vosovic said...

wah...kena makan dark chocolate selalu ni hehehehe

rozeeta rashid said...

all: semua peminat choc lah ye. sarah sorang je tak suka. hehe.

kiah: hang tak makan gak ek? kira 3 orang la camtu. haha.

Anonymous said...

My greetings from France! After visiting your blog, I could not leave without putting a comment.
I congratulate you on your blog!
Maybe I would have the opportunity to welcome you on mine too!
My blog is in french, but on the right is the Google translator!
good day
cordially
Chris
http://sweetmelody87.blogspot.com/
http://joyeux-noel-sweetmelody.blogspot.com/

Awan Biru said...

Awan pun suka coklat tapi jenama Cadbury saja. Tak kisahlah orang cakap apa macam makan coklat boleh berjerawat tapi lantaklah. Khasiat coklat lagi banyak berbanding kesan negatifnya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...