Sunday, October 30, 2011

Pentingnya budi bahasa


"Hoi! Hormat la orang sikit!" 

Agak-agak kalau ada orang cakap macam ni kat korang, korang nak hormat tak? Ke nak lempang? Nak suruh orang hormat dia tapi dia tak hormat orang. Before asking others to respect you, please make sure that you deserve it.
 
Mind your Ps and Qs

Mulakan positive approach terhadap orang dengan senyuman. Bagi salam. Kemudian cakap dengan bahasa yang sopan. 

Excuse me, please, thank you
Tumpang tanya, boleh tolong, terima kasih

Alahai sejuk hati kalau orang berbudi bahasa macam tu. 

Tapi kadang-kadang, kita berbudi bahasa, orang tu pulak jawab dengan ke-kurang-ajar-an yang terserlah. Muka pun masam mencuka. Macam nak gaduh pun ada. Seriously, tolong lah. Maniskan sikit muka tu. If tengah marah or bad mood sekalipun, sanggup tak senyum kat orang yang senyum and cakap baik-baik dengan kita?


Jangan terlebih polite sudah 


However, budi bahasa bukan sekadar senyuman dan Ps and Qs. 


Content dan cara penyampaian tu penting. Apa yang dicakap kena la tapis. Maksudnya bercakap perlu berlapik. Jangan cakap lepas. Kalau orang yang dah biasa mungkin tak kisah. Tapi lain orang lain penerimaannya. Cara bercakap dengan strangers, cara bercakap dengan orang yang lebih tua dan cara bercakap dengan kawan-kawan, berbeza.


Moral of the story is: Be careful of what you say and how you say what you say. saja buat ayat macam tongue twister


Sekian saja untuk kali ni. Adios!

ps: kereta masuk lane orang tanpa bagi indicator ibarat masuk rumah orang tanpa bagi salam

14 comments:

Pocket said...

yes, tp kat penang memang gitu,
pemanduan kena tahap KL gak.
lagi kurang hajar lagi cepat sampai:D

tp kalau nak gi sembang ngan orang.
memang la kena bagi salam dulu.
n sembang ngan baik nya lagi berlapik :)
heheheh, ikut orang gak.
cakap ngan orang penang,
taruk accent penang sikit tebalik
plak jadi sopan balik..

rozeeta rashid said...

haha. saya selalu mencelah bila drive. kejap pergi kiri, kejap pergi kanan. tapi boleh je bagi indicator.

tak faham 2 baris last yang pocket cakap. *blur*

Daddylicious said...

hehe...faham2...

budak penjara said...

org berbudi, kita berbahasa.. orang memberi, kita merasa..

Red said...

ni mesti tengah bengang ni :P

Akue Achik said...

coudnt agree more sis..
sy salu pissed off dgn org2 mcm ni..

org barat pon xmcm ni kot..

Hanie_Dew said...

aku kalau aku ckp baik baik org tu melenting aku blah trus.biar dia blur melalak sensorang.

paling tak suka bila org yg keje bahagian indirect dgn customer tak pandai nak senyum. hampeh betol.

Nizam Ijam said...

anda sopan..kami segan :)

Dhiya Fariza said...

Completely agreed. Bagi dhiya bila org kurang hajar bila dhiya berbuat baik, dhiya just doakan je moga tuhan bukak kan hati dia tuk berubah. But if people rudely spoke to me first mmg maki la dalam hati haha. I guess we should behave in treating other people but if their feedback is negative then just keptsilent. But if someone approach other people rudely at first they deserve to be slap in the face.

rozeeta rashid said...

daddylicious: bagus2. hehe.

budak penjara: orang tak berbudi, kita tak berbahasa. hehe.

red: haha. ada lah sikit.

akue achik: geram kann? tak reti nak cakap elok2.

rozeeta rashid said...

hanie dew: haha. perli balik je depan2 kalau perangai macam tu.

nizam ijam: saya segan, anda sopan. =)

dhiya fariza: sentap bila orang cakap kasar ni. dari mood ok jadi tak ok sebab diorang.

aiEz said...

budi bahasa budaya kita...hoho..sabar jer la klu ada org2 mcm ni..=.=!

.diannorhayati. said...

haha. u know what. every single day when im workin i have to face this kind of fuuuu people. very rude,no manner. as a customer lah semuanye,tp truly no manner. kdg kdg nk beli barabg dari kite tapi cakap in a rude way. kalau bg duit siap campak campak lg cam gampang. i think we should respect others fist,so jgn salahkan penjual if they treat u rudely cuz u are the one that start it first. hee. ok,over panjang da =.=

Awan Biru said...

Budi bahasa budaya kita.
Nak orang buat baik pada kita? Kita kenalah buat baik pada orang.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...