Monday, October 10, 2011

Nak tau jangka hayat anda?


Tengah type entri lain yang ada sebut pasal jangka hayat tadi. Tiba-tiba teringat nak search purata jangka hayat rakyat Malaysia. Lepas tu keluar la page Jabatan Perangkaan Malaysia. Siap boleh predict jangka hidup kita based on age, ethnicity and gender.  

Lepas tu aku post lah dekat FB. Dapat sambutan hangat pulak. Haha. So, aku decide nak letak kat blog pulak.

Jangka hayat aku
Page ni bukan la nak predict kematian kita but basically adalah sekadar purata jangka hayat. Mungkin kurang, mungkin lebih. Ajal maut di tangan Allah. Bukan di tangan Jabatan Perangkaan kan. Maybe boleh dianggap as a wake up call jugak. Bila tengok ni, secara tak langsung ingat tentang mati. Ingat nak tambah amal ibadah.

Dari apa yang aku sempat eksperimen tadi, berdasarkan umur yang sama, Chinese punya jangka hidup paling lama diikuti dengan Indian. Then baru Melayu. Dan dari segi gender pulak, jangka hayat perempuan lebih lama. Kenapa agaknya? Perempuan banyak membebel sampai husband dia tak tahan lalu mati? Haha. Ada kebarangkalian jugak.

Tekan sini kalau nak try.

Sekian saja untuk kali ni. Adios!

ps: post ni mendahului post yang aku niat nak publish tadi

15 comments:

Pocket said...

dia ada tanya 'anda merokok ker tak?'...tak?

pasal orang merokok mesti kena kurangkan lagi lima nam tahun heheheh:D

rozeeta rashid said...

pocket: hahaha. betul tu. kawan dengan perokok pun kena kurangkan tahun jugak sebab tumpang sedut asap sekali.

Eric said...

eww!

.diannorhayati. said...

hahaha. mcm ni pon ade ea? hihi

aiEz said...

kebarangkalian itu melawakkan..hehe..tertekan?hee

gadizgula said...

uwaaa....dah try. jawapannya 46.8.. kita belum kawen lagi.. nak jgk tgk anak membesar! x sempat pencen gamaknya ni :(

Akue Achik said...

lucu plak men bnda ni..im 55.5..setengah tu means apa ya...hheh

NOOR FATIN said...

eh sama la kita ;D

rozeeta rashid said...

eric: haha. kenapa eww?

diannorhayati: tu la pasal. haha.

aiez: haha. stress wife bebel tak berenti.

rozeeta rashid said...

gadizgula: haha. awak umur berapa? bukan betul pun benda ni. hehe.

akue achik: kiranya umur 55 tahun 6 bulan la. haha.

noor fatin: apa yang sama? umur ke birthday?

bloghok said...

wahhh

Nizam Ijam said...

menakutkan nie..hehe

rozeeta rashid said...

bloghok: ewah ewah

nizam ijam: haha. kann? macam ni pun ada.

Sarah Mohd Saleh said...

tkt nih umur pendek.amalan xseberape lg nih.wuwuuw

fizzapen7707 said...

aku hidup smpi 38.1...apa cer lani da 38.10 masih bernyawa...huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...