Sunday, October 9, 2011

Music is a language understood by everyone


Orang cakap English is a universal language.

Definition of universal language
-A language understood by all or most of the world's population.


In this case, English is understood by most people. But music is understood by everyone. Regardless of the language of a particular song, people could somehow relate to it. Because music itself is a language.



K-pop lah. Hindustan lah. Ring ding dong lah. Kuch kuch hotak hang lah. Bukan paham pun. Entah apa dia mencarut tapi kita nyanyi jugak kan? Haha. Yang ni yang aku nak sampaikan. Music connects people. 

Kalau lagu yang boleh difaham lirik dia lagi lah kan. Feeling meeling tergolek terguling nyanyi. Cakap saja mood apa yang kita rasa. Mesti ada lagu yang sesuai.

Happy
Lebih baik cinta daripada benci
Lebih baik setia dari iri hati
Menyanyi dan menari sesuka hati 
Janji kita.......happy!!


Sentap
Siapa sebenarnya aku padamu
Mungkin sama dengan teman lain
Yang bisa kau buat begitu

Cinta kronik
You drive me crazy!
I just can't sleep
I'm so excited 
I'm in too deep

Puas hati!
What goes around comes around
What goes up must come down
Now who's cryin', desirin'
To come back to me

Tak kuasa nak layan dah
Kau dengan dirimu saja
Kau dengan duniamu saja
Teruskanlah teruskanlah
Kau begitu

Kecewa
Kau bina mahligai dari airmata
Yang jatuh berderai di wajah sepiku
Hancurnya hatiku bisa tak terkata
Terhumban rasa diriku



Banyak pulak terbagi contoh. Haha. Itu lah dia. There's always a song that could suit your mood.  


Kelebihan muzik:
Boleh hilangkan stress
Tension dengan assignments/exam/kerja. Pergi karok dengan kawan-kawan sampai nak terkeluar anak tekak. Hilang beban kat kepala. 

A way of expressing ourselves 
Not just singing tapi main musical instruments pun boleh express our feelings.

Sampaikan mesej
Melalui muzik, boleh sampaikan nasihat. Lebih santai. A soft approach of conveying a message.

Memudahkan untuk nak ingat
Lagu nasyid bulan-bulan Islam contohnya. Muharram Safar Rabiulawal dan seterusnya. Berapa ramai yang tau turutan bulan Islam kalau tak ada lagu macam ni?

Panjang lah pulak kan.

Sekian saja untuk kali ni. Adios!

ps: rindu nak main trumpet and french horn


11 comments:

Akue Achik said...

yup2.. :)

when words fail, music speaks..

hatsuyo88 said...

hehe.. yeah eta jom o main french horn lagu apa seagate overture..
aku igt note GABA GABA GABAB..

Red said...

haha. suka suka :D music is everywhere, kan? even hutan pun boleh buat music :)

mr.syazwan said...

muzik amat menghiburkan

apa jua janji ia akan menghiburkan kita

hehe

Sarah Mohd Saleh said...

kalau tgh blaja bole dengar muzik.rangsang otak belah kanan pulak ;)

Mohd Izzar said...

love listen to music :D

Saiazuan said...

blog kamu tersenarai dlm my new bloglist... cepat2 la check..hehe :D

rozeeta rashid said...

akue achik: true! suka ayat tu! =)

hatsuyo88: weh hetty! hang wujud lagi ka? tukaq url ka? tu lagu hujan di tengah hari. haha.

red: bagus la kalu suka! saya lagi suka suka suka suka! haha. yup. music is everywhere. =)

mr syazwan: yup. party rock anthem menghiburkan. everday i'm shufflin! haha.

rozeeta rashid said...

sarah mohd saleh: a'ah. betul tu. baru berkembang otak kan. =)

mohd izzar: i luv it too! =D

zuan: yeay! seronok! cari2 kat bloglist yang kat bawah tu rupanya kat atas bloglistnya. haha. thanks!

NOOR FATIN said...

saya suka lagu yang mendayu2, kena dengan mood saya.. hahah..

Awan Biru said...

Lagu nasyid Bulan-Bulan Islam tu sampai sekarang Awan ingat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...