Monday, October 3, 2011

Hey, you! Why so serious??


Yeah you! Why are you not smiling?

Kenapa manusia jadi makin serius bila umur makin meningkat? The increase in the amount of responsibilities perhaps. Dengan bertambahnya tanggungjawab, secara tak langsung amount of pressure pun meningkat. 

When we're kids, we pretend to be adults. Main masak-masak lah, polis dengan pencuri lah. But when we enter adulthood, how we wish we're kids again. Ironic isn't it?

Dulu masa belajar, parents tanggung. PTPN/JPA/whatsoever ada. Bila dah start kerja, kena tanggung sendiri. All the bills, duit nak bagi kat parents, hutang PTPTN (unless you got 1st class honours of course), sewa bilik/rumah (stay dengan parents jimat lah), transportation costs (public transport/car instalments+duit minyak bagai), makan and banyak lagi laa. Tu belum sentuh pasal kahwin lagi. 

This is when you start to lose who you really are. Sibuk dengan tanggungjawab. 


Don't lose who you are

Bukan masa dah kerja saja, even masa tengah belajar pun ada yang serius sangat. Concentrate gila-gila study. Yang dah kerja pulak, makin tinggi jawatan, makin serius anda jadi. Chill lah! Why so serious? Loosen up. Take a deep breath. Have fun! Be silly (jangan silly tak kena tempat sudah). 

Don't try to be too perfect. Don't overthink. Sometimes kita banyak sangat fikir. Why not once in a while kita buat something without planning. Spontaneity is what we need. Serius. Cuba come up with a spontaneous idea. Lepas tu, just go for it. Memang lagi fun dari something yang diplan.

Bila kita seronok, kita jadi more creative, more optimistic. Somehow ianya boleh merangsang minda kita untuk perform lebih baik dalam our studies/work. Tak lah rasa macam nak mati ja bila kena buat assignments/kerja. 

Pernah tak alami situasi ni --> Eh mamat tu asyik main-main jer, macam mana result dia gempak weh?? Tak nampak pun dia study. Perhaps that's the answer. He knows how to have fun. 

Grow up and still be young at heart

The conclusion here is, work hard, play harder. When you work hard and achieve something. Don't forget to reward yourself. 

Kerja-kerja jugak. But don't let pressure take its toll on you. After all, laughter is the best medicine whattt! Tak payah panadol nak hilangkan sakit kepala due to work loads. Not good for your health pun.  Here's the proof.

Laugh your way to success!


Sekian saja untuk kali ni. Adios!


ps: lama tak gelak guling-guling



15 comments:

Pocket said...

life is not fun bila grown up,
its when u gone up the tree and took a wrong turn or got unlucky, step on a brittle branch and fall down.

the young u would laugh the fact that u got a scar on your left elbow,pergh! macho appaa!! 14 jahitan woo!!

the old u would cry thinking what might happen if u fall on your left ear and sleep to god forever, leaving your son and daughter motherless.

adehlaaa..

Sarah Mohd Saleh said...

bile da besar xbeshhhh da memng sume kne tgg.sme jgak da de jpa pon sndrey tgg.aisehhh.tp nk wt cne.ape yg kite usahe itu lahh yg kite dpt ;)

NOOR FATIN said...

bila dah besar ni macam2 tanggungjawab nak kena fikir.terutama bila dah kerja. time blaja bleh la rasa happy2 lagi, time dah keje, otak fikir keja je. hehehe

Rtp Farra Arisha said...

when someone is going up 19, it's mean all the reponsibilities ditanggung oleh diri sendiri..parent hanya kasi supports dgn cara menasihati anak2nya and menanggung dari segi keperluan dan kemahuan.

so, start from that, everything must be planned very wall. so that, masa depan terjamin dgn apa yg tlah dirancang.

i do agree with u too :)

ekabukanmakcikkau. said...

be silly? baiklahh . -..-

Saiazuan said...

diorng ni jenis genius~

.diannorhayati. said...

yes. bile da bekrja. like me. lagi bertambah pressure sbb macam macam nk bayar. tp im still not-so-serious. playful lagi :P

nnt kalau serious sgt wrinkle pon byk :P teehee


thanks singgah my blog :D

Akue Achik said...

i used to be that type of person..play hard, study hard thou it was last minute..then, i enter my inst. n find everything is just out of my hand..it is as if play hard, u`ll die..

heh..

still dim where I am about rite now..

izzad b* said...

work2!it all about the money~

Tukang Karut said...

ah... aku terasa dah tua!

H.J said...

nasib baik study main2 je...hehe..tak tension sangat..

Juno said...

gua sangat nak jadi Darjah 4. Zaman kegemilangan.

aiEz said...

kena rilek2 jugop...kalau fokus pada satu2 sgt jd tension jer nt...lg haru,hehe

red said...

okay blog kamu dah start jadi fun. 2 jam kat blog kamu :D pasang minyak dagu ea? wakaka.

Nizam Ijam said...

apa pon x boleh..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...