Tuesday, October 11, 2011

Bahaya air gas

Kenapa sekarang ada macam-macam jenis penyakit? 
Kenapa orang dulu-dulu hidup lagi lama? 
Kenapa jangka hayat orang sekarang lebih singkat? 

Ya. Memang lah ajal dan maut di tangan Tuhan. Tapi kadang-kadang memang kita menempah maut sebelum waktunya. Salah satunya adalah melalui cara pemakanan. Apa yang masuk ke dalam perut kita. Dulu mana ada fast food. Dulu mana ada air gas.


Kali ni aku nak cakap pasal silent killer yang tak disedari ramai orang iaitu air gas. Ataupun mungkin korang sedar tapi minum jugak? 


Pergi fast food restaurant mesti ada air gas. Memang lah ada air lain tapi selalunya yang value set mesti ada air gas. Kalau nak yang lain tambah duit ler. Bukan takat fast food restaurant, kedai makan biasa, kedai runcit semua ada. Coca Cola, Kickapoo, Pepsi and segala mak nenek ada.


Bahaya air gas:
1) Satu tin air gas ada kandungan gula sebanyak 18 sudu teh. Mak aih. Cuba try buat teh o ke milo ke letak gula banyak tu. Yucks!


2) Air gas ni berasid. Boleh menghakis kekuatan tulang dan menyebabkan osteoporosis. Dan sebab asid ni jugak, air gas boleh digunakan untuk mencuci tandas. Tuang dalam toilet bowl dan flush lepas sejam. Done!


3) Masalah kesihatan mental. Boleh menyebabkan dizziness, tak boleh tidur, stress, sedih. Kejap sedih kejap gelak. Ok ayat last tu tipu. Hehe.


4) Risiko sakit jantung. Risiko kerosakan hati sama macam apa yang dihidapi oleh chronic alcoholics.


5) Berat badan berlebihan dan obesiti. Minum satu tin sehari boleh menaikkan berat badan sebanyak 1 pound sebulan. Tu kalau minum satu tin. Kalau lebih?


Banyak lagi sebenarnya. Tapi aku bagitau 5 je. Kesimpulannya elakkan minum air gas kalau nak hidup lama. Hehe. 


Sekian saja untuk kali ni. Adios!


ps: tak suka air gas. ais kosong lah best! hehe

16 comments:

DuniakuAbstrak said...

makanan moden dipenuhi bahan kimia dan beracun

Rtp Farra Arisha said...

air bikarbonat sangat berbahaya..arisha pun tak slalu minum..:( and do so with my family member. klo b-day party, apa2 event, pasti mereka serve air bikarbonat ;)

Fairuz Fazilah said...

banyak terdedah kepada persekitaran yang tak sihat :) diorang sendiri yang xjaga alam sekitar kan :)

Pocket said...

yes,
jangan minum air tin,
tp kalau dok makan McD yang ada large coke tu,
samo ja lah kan:D

Teh tak dak gula jer terus pas nii!!
hoyeah!!

mzzenma said...

ala zt xbley mnum air msak...kalu air msak yg sejuk giler xpe..ske mnum susu,jus n air gas sbb ada rasa heheh..dah kna brubah dah neyh :-)

rozeeta rashid said...

duniakuabstrak: tu lah pasal kan. sekarang banyak yang segera je. tapi yang tu gak yang kita cari.

arisha: haha. betul tu. kalau ada any event mesti ada air gas kan. minum sekali sekala tak pe lah. =)

fairuz fazilah: alam sekitar?

pocket: sedap lah pulak kalau dapat mcd breakfast. *tiba2* haha. saya tak boleh la nak minum. kalau order mesti minum sikit je. rugi. hehe. haha. boleh ke minum teh tak letak gula?

zt: why tak boleh minum air masak pulak? susu and jus ok la. wahh. my silent reader ni komen laa. hehe.

TwIstiEs*meSti Mau* said...

mati awal,,xpe,,,boleh hidup lama sikit....haaaaaaaa..!!!1

Akue Achik said...

sy pun salu nk avoid dr minum bnda2 gas ni..ta last2, tak ble resist..huhuhu

Saiazuan said...

nsb baik aku bkn peminum minumam mcm ni.. kdng minum pn klu makan kt fastfood

H.J said...

kat sini dah macam wajib dah air gas tu..gambar tu bukan gambar tuan blog dalam blog ubibadok tu..haha

aiEz said...

yup ini memang fakta,tapi masih ada jugak yg degil xmo nak ikut...fikir sedap jer masuk perot...dah sakit baru nak berjaga2..tak boleh la macam tu kan...=..=!

atiqsalleh said...

rasanya yg pencuci toilet tue air coca je.. hehe... mmg da lama kurngkan mnm air gas.. huhu

NOOR FATIN said...

saya jarang2 sangat2 minum air gas.. hehe manis sangat.. dlu2 masa kecik2 suka la.. heheh

littledolphin said...

OSTEOPOROSIS? O.O

OMG.okay ini adalah perangsang untuk saya kurang minum air gas.

.diannorhayati. said...

alamakkk. taknak minum air gas lagila T.T

Awan Biru said...

Lama sudah rasanya tak minum air tin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...