Friday, September 9, 2011

Fashion Mashion: You are what you wear?


Yes. You are what you wear. I am what I wear. We are what we wear. Saja ulang ayat sama. You and I = We. I love you. You love me? Hehe. 

Ok. Back to the topic.

Are you a fashionista? 
Are you a fashion victim? 
Or are you a who-cares-about-fashion type of person? 

Tak kisah lah. The point here is anda adalah apa yang anda pakai. Bukan bermaksud anda adalah hot pants. Tapi apa yang dilambangkan oleh hot pants yang anda pakai itu adalah anda. Kenapa hot pants yang jadi contoh?? What you wear defines who you are. 

Nak berfesyen? No problemo. Up to you. Secara tak langsung orang yang sentiasa mengikuti trend fashion ni adalah orang yang sukakan perubahan dan suka mencuba walaupun kadang-kadang macam tak kena gaya. Cepat bosan dengan benda yang sama. Boleh jugak melambangkan yang orang jenis ni senang terpengaruh. 

Don't give a damn about fashion? Pun no problemo. Beli dan pakai apa yang berkenan di mata. Tak kisah lah kalau that type of clothing tu so now ataupun so yesterday. Asalkan cantik and selesa. Orang macam ni boleh dikira confident dengan diri sendiri lah. And also tetap pendirian. 


Price of clothing
Suka baju mahal. Brand conscious. Brand yang mahal-mahal pulak tu. Perception orang? Kaya, high maintenance, cerewet, boros, perfectionist. 


Any price as long as it looks good in your eyes. Mahal  boleh, murah pun boleh. Depending on your financial position of course. Kalau dah berkenan, beli saja.  Perception: Sensible, flexible, open-minded.


Lagi murah lagi bagus. There's always a cheaper version of those expensive clothes. Why buy 1 when you could get 3 cheaper clothes (and cantik of course)  at the same price. Perception: Bijak, kreatif, tak putus asa.


Apa yang kita pakai menunjukkan personaliti kita.
Singkat mana pakaian (hot pants) atau labuh mana pakaian. 
Bergaya atau tak bergaya.
Kemas atau selekeh.


Berfesyen tak semestinya bergaya. Sebab tu wujudnya fashion victims.
Tak berfesyen tak semestinya tak bergaya. Sometimes less is more. 


Just don't send the wrong impression in the way you dress.


Sekian saja untuk kali ini. Adios!! =)

3 comments:

azim_3110 said...

hahahaaa..like this.. (^^)
am e type of "dont give e damn about fasione" en "any price ala it looks good in ma eyes.. ^^

rozeeta rashid said...

thanks! hehe.
sometimes not following a trend makes you a trendsetter because you create your own style.

Awan Biru said...

Awan suka kasual tapi kemas. Selalu ikut perkembangan fesyen tapi rabak poket jadi sekadar tengok dan bayangkan sajalah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...