Monday, August 8, 2011

It Has Been A While..



Perghh. Dekat dua bulan blog aku terbengkalai. Bukak2 penuh sawang dah. Haha. Oleh kerana itu, aku dah makeover blog aku. I like the snow yang keluar bila gerakkan cursor tu. =D 

Okay!! Back to the reason why I didn't post anything for nearly 2 months --> mood tuan punya blog tak berapa stabil menyebabkan tiada post baru yang dipostkan. Seriously, tuan punya blog tak pernah jadi sampai macam ni before. This is the first time. I never thought you'd (tak perlu tau siapa you tu. YMTT - yang mana tau, tau.) have such a big impact on my life. 

Ditambah pulak dengan pencarian kerja yang agak mendukacitakan. Mula2 memang nak rilek dulu. Tapi ni dah lama sangat. Rasa terlebih rilek dah ni. Haha. Bila tengok ramai dah kerja terasa macam diri ni loser pun ada. Siap ada yang tukar from one job to another. Tapi tak pa la. Rezeki masing2 dah ditetapkan kannn. 

Lagipun maybe aku cerewet sikit kot mintak kerja nih. Mungkin sebab before this aku praktikal kat bank rakyat yakni sebuah islamic bank. Perghh yakni tuu. Bangga cikgu bm aku. Ok berbalik ke point sebelum ni. Bila dah kerja dengan islamic bank sedikit sebanyak dah ubah persepsi aku dalam nak mencari kerja. 

Aku tak mintak kerja dengan conventional bank. Aku ada search video pasal ni. Ustaz tu cakap, disebabkan tak banyak islamic bank, maka dibenarkan bagi orang Islam untuk kerja dengan conventional bank tapi kerja tu mesti la tak terlibat secara langsung dengan riba'. Kalau bahagian sales/customer service berkenaan loan tu kiranya terlibat secara langsung la dengan riba'. Dok mempromote kat orang lain. Kalau macam bahagian account, audit, pak guard dan sebagainya tu tak pa la rasanya sebab dia tak terlibat secara langsung. Ni berdasarkan pemahaman aku la. Kalau nak paham sendiri sila la tengok video di bawah. =)






2 comments:

azu said...

Kejelah dimana-mana saja asalkan halal.Kalo jelas riba'nya, tinggalkan.insyaallah ade rezeki tmpat lain..singgah2..nice blog!jom jln2 blog Azu ye!
http://azumie.blogspot.com/2011/08/bila-mak-tanya-bila-nak-balik-bukak.html

Rozeeta Rashid said...

betul tu.. biar ambik masa asalkan halal..
mesti singgah blog azu.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...