Friday, August 19, 2011

Bila perempuan sayang dan bila perempuan terluka



Perghh. Tengok tajuk dah tau jiwang. Haha. Sekali sekala. Nak bagi ada variety sikit. Right now I'm typing real fast. Kena offline by 4. Ada komitmen lain yang tak melibatkan dunia maya. Ayat memang tak tahan. Haha. Tomorrow baru online balik. Eleh. Bukannya seminggu pun tak boleh online. Saja buat drama lebih-lebih pulak. 

Ok. Stop right there eta. You better start now on this topic. Kang tak sempat. Next time boleh la merapu lebih sikit. Hehe.


Firstly, kenapa perempuan sayang?? 
We don't just love anyone, you know? If we love you, that means you're lucky. But if you don't appreciate us, you yang rugi. Haha. Emo.

Seriously. Kenapa perempuan sayang? Sebabnya anda ada tarikan yang kuat (like magnet) yang membuat dia tergolek terguling fell in love with you. Yes, you. Dia percaya anda lain dari yang lain yang pernal dia kenal. You have something different to offer (or maybe just the same thing but somehow you just stand out from other guys). 

You are like the sun that shines her life, who gives her life a meaning. Amik kau ayat bunga-bunga. Tak payah pi kedai bunga. Just pakai ayat tu, hati akan berbunga dengan sendiri. Dalam erti kata lain, you are one in a million to her. 

Tapi at last, when you break her heart, darkness is all she sees. It turns out that you're not one in a million after all. You're just among the 999,999 others. Huh. Tak guna. How dare you. Emo buat kali kedua.


Bila perempuan sayang..
Dia sentiasa ada
She will always be there for you. When you're sad, she'll make you smile. When you're happy, she's even happier. Kalau hang sakit, dia lagi risau dari hang. When you need help, she's always there. Semua yes ja. Takkan ada "no" as her answer. "You are my everything. Mesti la I tolong you." (Baca dengan nada manja gedik-gedik sikit). Euww untuk last part tu. Tapi tu la hakikatnya. You're her everything. Angel lah konon.

Setia
Semestinya. When her heart has been stolen by him, dia tak nampak lelaki lain dah. Ok tipu. Nampak tu nampak la. Yang handsome tu nampak ja aih. Tapi tengok dengan pandangan kosong tak berperasaan (bajet setia habis). No other guy can compare to you. Tak dak maknanya nak layan another guy at the same time. If dia layan, that means she's not really that into you. Cinta kambing. Ala-ala senyum kambing. Yang dibuat-buat. 

Merajuk bila tak dihiraukan
Perempuan ni hati dia lembut (walaupun mungkin dia nampak macam gangster). Bila orang yang dia sayang buat dek kat dia, terasa lah! Ya la. The one whom you carrefour care for the most is the one who could hurt you the most. Merajuk bukan mengada-ngada. It's just a way of showing that you've done something wrong. Tanda protes! Sila lah mintak maaf. Not just mintak maaf tapi jangan buat lagi. Heart is fragile, you know?

Mendoakan
Kalau sayang, mesti doakan yang baik-baik untuk dia. Bukan takat cakap di mulut saja, " I akan doakan you". Tapi tak doa pun. Doa betul-betul. Semalam ada kawan aku post kat FB pasal doa. Kadang-kadang bila kita dapat apa yang kita nak, kita rasa Allah makbulkan doa kita. Tapi sebenarnya doa orang lain yang dimakbulkan. Maknanya ada orang lain yang mendoakan anda. Lebih kurang macam tu la ayat dia. Faham tak ada orang selalu mendoakan anda??



Bila perempuan terluka/frust..
Kawan baik dia adalah airmata
Because anda ada impact yang besar in her life, dia rasa sangat berat melepaskan orang yang dia sayang pergi. All those moments, all those sweet things you've done and said direplay dengan sendirinya dalam kepala otak dia tanpa perlu tekan butang replay. Semuanya gone. Gone with the wind. Jadi bila teringat tu mula lah air terjun bergerak dengan pantasnya tanpa henti selama beberapa ketika sampai dia penat atau terlena.

Lebih banyak diam & tak mahu diganggu
Rasa macam nak letak "Do Not Disturb" sign ja depan pintu bilik. Dari ceria asyik huha huha dan pot pet pot pet, tiba-tiba jadi bisu. Sunyi sepi. Lidah jadi kelu. Mood hilang entah ke mana. Tu lah. Sapa suruh sayang sangat. Kan dah tersengap. Kan dah tersentap. Dia yang nampak angel tu pun boleh let you down. Macam ditusuk sembilu. Ouch!

Cuba jauhkan diri
Dia akan lari. Ataupun cuba lari. Lari dari orang yang lukakan dia. Lari dari kenyataan. Kenyataan yang menyakitkan. Yang kategori cuba lari tu, last-last dia tak mampu. Dia tetap ada untuk anda. Walaupun terluka. Macam lagu Rihanna, "I try to run, but I don't wanna ever leave.". Bodoh? Mungkin. Cinta ni bahaya. Kalau sayang sangat, ni lah jadinya. Sapa nak jawab?? Aku tak mau.

Mendoakan
Yes. Mendoakan. Bukan tersalah type point yang sama dengan kat atas tadi. Walaupun you've hurt her, dia masih mendoakan anda. Bukan mendoakan anda cepat mampos. Tapi mendoakan yang terbaik untuk anda. Mendoakan kebahagiaan anda. Walaupun nanti anda bahagia, dia sengsara. Nevermind. Pedulikan. Janji anda bahagia. Nampak tak keikhlasan hati seorang pencinta? Sekali lagi ayat tak boleh blah dah keluar.


Bagi lelaki yang tak peka, you don't know what you have until you lose it.

Bagi perempuan yang terluka, you don't know what you've been missing until it arrives. When the person who deserves you arrives, you'll be thankful. Be strong! Wipe those tears away please.


*Tak semua lelaki macam tu. Sapa makan cili dia la rasa pedas. Hehe. Peace!!


Allah is always there for you. Hanya cintaNya yang kekal. 


Moral of the story: Don't give your everything, because when your heart is broken, you'd have nothing left.

Oh no! Dah pukul 5 lebih. I'm late! 
Sekian saja untuk kali ni. Adios!!


Gambar-gambar ditaja oleh google.

5 comments:

Eema Eshya said...

thats right =)

jemput singgah blog http://emmaeema.blogspot.com

Bebear Koko said...

a'a.. mmg smua btol.. ni menulis atas pengalaman sendiri ke?? :p

rozeeta rashid said...

eema eshya: sangat right.. hehe..
bebear koko: oops.. haha.. ter-emo.. =D

si macho said...

terbaik :)

miss butterfly said...

great...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...