Thursday, August 18, 2011

Part 1: As easy as 1-2-3. Apa yang easy sangat tu??



Yes. As easy as 1-2-3. Kenapa 1-2-3?? Sebab nombor adalah kawan baikku. I'm a maths freak. Hehe. Kenapa tak as easy as A-B-C? Sebab nak cari the right words to say is harder. Dan kerana itulah kita selalu say the oh-so-wrong-words. As easy as you and me? Nah, it never was easy. Ok jap. Apa kena mengena semua ni dengan tajuk? Erk.

(Lambai-lambai tangan sambil panggil, "Meh baca kat bawah ni lah!")

Well. These days, everything is getting easier. Except for people of course. Makin complicated. Huh. Emo pulak. Apa yang easynya? Dari tadi tunggu tak cakap-cakap pun. Lempang kang. Fine. Nak bagitau lah ni. Hehe. 

Ya la. Kehidupan kita sekarang ni makin mudah. Dengan adanya teknologi. Dengan adanya segala yang 3-in-1, 4-in-1, 5-in-1 dan berapa-saja-lah-in-1   kat pasaran.


Teknologi
BLACKBERRY dan APPLE iPhone
Kenapa aku highlightkan perkataan blackberry and apple tu dengan huruf besar? Sebab dulu mereka sekadar buah-buahan. Sekarang dah jadi hot! Sekarang dah famous amos. Semua orang nak ada blackberry. Semua orang nak iPhone. Kalau tak dak, pengsan! Hah mungkin ada sedikit penipuan di situ ya. Boleh update status FB, twitter dan segala mak nenek. Boleh jugak check-in sana sini. Contoh: Miss A was with Miss B at Queensbay Mall's toilet.

Facebook 
Buku yang paling digemari sekarang. Tak payah cari kat Popular, MPH, Borders dan yang sewaktu dengannya. Segalanya di hujung jari. Duduk kat rumah boleh tau apa jadi satu dunia. Boleh cari kawan-kawan lama (jejak kasih). Boleh jugak cari kawan baru ataupun kawan baru tu yang cari anda (maka beriban lah friends). Dan disebabkan kegilaan ni jugak wujud lagu Cinta Muka Buku. Ok saja nak promote. Sekarang ada Google+ pulak. Lagi best and secure kononnya. Sila lah try. 

Internet
Berlambak websites. Pilih mana yang berkenan. Sekali bukak 10 tab pun boleh. Dunia tanpa sempadan. Terlepas cerita favourite kat TV?? No problemo. Internet is the answer. Nak tengok Manchester United's match live?? Man U fan here. Internet is the answer. Nak shopping tapi malas keluar rumah?? Internet is the answer. Malas nak beratur?? Nak book ticket movie siap-siap?? Nak print ticket siap-siap?? Guess what's the answer?? "Internet!". Pandai pun!



3-in-1, 4-in-1, 5-in-1 dan berapa-saja-lah-in-1   
Antara contoh-contoh: Nescafe 3-in-1, Maggi Cukup Rasa (sebut macam dalam iklan), Adabi Perencah Nasi Goreng, kari ayam dalam tin (yang ada muka chef wan tu), cake mixtures dan banyak lagi lah. Penat dah nak list.


Semuanya mudah. Tak reti masak pun not a problem.  


Bayangkan Family X jemput Family Y makan malam kat rumah.

Puan Y: Eh sedapnya ko masak ni Puan X! 
Puan X: Haha. Ni resepi special aku tau.
Encik Y: Bagi mangkuk nasik tambah jap. (menjampuk pulak)
Encik X: Lepas tu pass kat aku. Aku pun nak tambah. (ni lagi sorang)
Puan Y: Pandai la ko masak. Aku salute! Fuh kenyangnya. Nak gi basuh tangan.

Puan Y menuju ke dapur. Tengah basuh tangan terperasan paket-paket yang banyak dalam tong sampah.  

Puan Y: Laa segera rupanya. Hampess. Mengaku resepi special lak tu.

Hah. Kan dah terkantoi.

Bukan la nak cakap yang segera tu tak boleh. Banyak masa dapat dijimatkan. Tapi mana boleh lawan air tangan sendiri. Lagi berkhasiat. Lagipun feel ohh potong bawang sambil berair mata. Haha.


Lapar pulak aku. Nak makan samosa lah. 
Sekian saja untuk kali ni. Adios!!


PS: Kesabaran teruji nak update entri baru dek kerana berukband. Heart-beruk-en. Thanks a lot lah celcom!!

4 comments:

nadya said...

hahaha...btl2... :p

Saiazuan said...

semua senang ngan teknologi~ :D

kaizen said...

sumer dah maju... jgn smpi malas nk buat keje rumah dah laa

rozeeta rashid said...

nadya: jgn masak pakai yg segera tau.. haha..
saiazuan: yup.. duduk kat sofa kat rumah semua kerja siap.. hehe..
kaizen: harap2 tak jadi mcm tu la.. bila maju sgt org jadi malas.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...