Saturday, June 11, 2011

Tak ada istilah "Aku hebat, kau tak.."



Kadang-kadang kita rasa menyampah bila orang berlagak hebat dengan kita. Lalu terdetik laa dalam hati, "Eh dia ni. Macam laa baguih sangat. Sekeh kang!" Tapi kadang-kadang kita sendiri pun terperasan yang kita ni hebat. Haha. Sekali sekala tak pa. Sebab boleh boost kita punya confidence level. Kalau rasa diri ni teruk ja pun tak boleh jugak kan. Cuma jangan sampai terover rasa macam, "Owh yeahhh!! Aku laa yang terhebat!!" Tapi hakikat sebenarnya hebat ker?? But whatever it is, kalau tergedik-gedik rasa diri hebat pun, just keep it to yourself. Tak perlu bagitau satu dunia anda hebat. Poyo lah! Ikut laa resmi padi, semakin berisi semakin menunduk. Jangan diikut resmi lalang, terus meninggi walaupun kosong tak berisi.


Jadi laa macam ni..



Bukannya macam ni..


Hakikatnya nobody's perfect. Sehebat-hebat kita, kita tetap manusia yang tak sempurna. Tiap-tiap orang ada keistimewaan masing-masing. Di sebalik keistimewaan tu ada kelemahan. Dan tak semestinya kelemahan kita tu merupakan kelemahan orang lain. Jadi tak timbul istilah, "Aku hebat, kau tak." Sebab kita ni ibarat puzzle pieces. Apa yang aku lebih, aku tolong hang. Apa yang aku kurang, hang tolong aku. I cover you, you cover i lah. Baru sweet. Hehe.. Tapi memang tu sebenar-benarnya. Simbiosis - kita saling memerlukan. Saling melengkapi. I need you, you need me. So jangan sekali-kali merendahkan orang lain. 



We're just like puzzle pieces..


Kalau rasa hebat, ingat laa kehebatan Allah. Hanya Dia yang sempurna. Lepas tu cuba tanya balik lagi sekali kat diri sendiri, "Hebatkah aku??" Hah tau pun jawapan dia. 


1 comments:

Awan Biru said...

Kita hidup macam puzzle. Perlu ada barulah lengkap.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...