Saturday, December 31, 2011

Tears



Everyday it wil rain, rain, rain..




People say: New year, new hope. Well, I guess my hope is crushed right before new year. So tell me, how can there still be hope for next year? I don't know. I don't even know what to feel right now. 

I feel so alone. Hmm.

My last post for the year ends with a negative one. Please do ignore this emotional post. I just need a place to express what I'm feeling. Sorry.




Tuesday, December 27, 2011

Kaca dan permata


Kaca


Bila yang disangka permata rupanya hanyalah kaca dan yang disangka kaca itu sebenarnya adalah permata. Pernah tak alami situasi macam tu? Yang korang sangka permata tu akhirnya turns out to be kaca?


Pakwe/awek yang disangka ikhlas rupa-rupanya pasang lagi satu. Rupa-rupanya dia pandang harta. Kawan yang disangka BFF rupa-rupanya baik sebab ada niat lain. Rupa-rupanya hanya kawan masa senang yang tak sanggup ada dengan kita masa susah.


Kadang-kadang manusia ni tak nampak beza antara kaca dan permata ni. Dan akhirnya bila tersedar, dah terlambat.


Macam mana nak tahu siapa yang ikhlas dan siapa yang tak?


Tengok siapa yang selalu ingat kita. Bukan siapa yang selalu kita ingat. Sebab yang kita ingat tak semestinya ingat kita. Macam confusing je ayat aku kan. Haha. Masa kita susah, masa kita sedih, siapa yang ada untuk kita? Dan siapa yang hilang bila kita susah? 


Tu antara benda yang perlu kita sedar. Hargailah permata yang ada dalam hidup kita. 


Sekian saja untuk kali ni. Adios!

Permata
ps: banyak permata dalam hidup aku. kaca yang diharap akan jadi permata pun ada. 

Friday, December 23, 2011

Tragedi Pesta Penang


Semalam anak kakak aku tetiba je nak balik Penang. Umur 10 tahun. Dah nak habis cuti sekolah baru nak datang. Maka aku dengan mak aku pun kena la pergi ambik dia kat airport. Rupanya dia balik sebab nak pergi pesta Penang. Cehhh!

Tadi kami pun pergi la pesta. Lepas berjalan-jalan, makan-makan, sampai la masa yang anak sedara aku tunggu-tunggu. Nak pergi naik rides yang ada kat situ. Mula-mula sampai, kami pun tengok la orang naik Top Gun. Untuk yang tak tau, Top Gun tu yang dalam bulatan biru dalam gambar kat bawah. 

Gambar ditaja oleh Google

Benda alah ni boleh pusing 360 darjah. Ada dia stop kejap kat atas, lepas tu turun dengan lajunya. Then, tiba-tiba aku nampak kertas berterbangan. Eh kertas apa pulak dah. Bila dah dekat, baru aku perasan. Duit!! RM 10. Boleh tahan banyak jugak lah. Anak sedara aku dapat sekeping. Orang sebalah kami pun dapat.

And guess what?? Hujan duit tu jadi lagi sekali bila Top Gun tu berpusing lagi. Ada duit RM 50 jugak. Ada satu geng budak lelaki (budak besar) dengan senang hati kutip duit yang berterbangan tu. Lepas tu diorang blah. Aku suruh anak sedara aku bagi balik duit tu. 

Bila Top Gun tu dah stop, anak sedara aku, orang sebelah kami and ada sorang lagi pakcik pergi nak bagi balik duit tu. Duit tu kepunyaan minah indon. Sedih muka dia. RM 30 je dia dapat balik. Tak tau lah lepas tu ada orang bagi balik lagi tak. Aku tanya kat dia, duit tu berapa banyak semua sekali, dia cakap RM 500! 

Aku agak terkejut beruk lah jugak dengar. Tak sangka sampai banyak tu. Maknanya RM 470 lesap dibawak lari dek orang. Sumpah kesian. Bayangkan kalau RM 500 tu je duit dia yang ada. Dia nak makan apa nanti??  

Memalukan pulak rasa tengok perangai manusia yang rakus ambik duit orang.

Moral of the story, sila jaga beg anda baik-baik kalau nak naik rides tu semua so that tak jadi kejadian macam minah indon tu. And one more, sila laa jadi orang yang jujur. Kesian laa kat tuan punya duit tu.

Sekian saja untuk kali ni. Adios!

Kalau beli barang and dapat lebih baki duit, korang bagi balik tak? 

ps: sakit badan naik bumper car. dah la bumper car yang aku naik tu gila. bukan jalan ke depan, dok reverse pulak! arghh!!

Tuesday, December 20, 2011

VIP Passes to Girls' Hearts




If you're a guy reading this post, consider yourself as a winner of a VIP pass to the heart of a girl. Congrats to you! Yeay! Hehe.


Ok. Sekarang dah dapat VIP pass kan? Let me take you on a tour to girls' hearts. 

Fact 1: Girls are sensitive
Be careful of what you say because girls are sensitive. Maybe you've hurt her with that sharp tongue of yours without even realizing it. Sesetengah tu mungkin boleh nampak bila dia sentap dengan apa yang anda kata. But ada girls yang tak tunjuk ke-sentap-an tu including me. Tu lagi bahaya.

Fact 2: Girls cakap berkias
This second fact is probably the main reason why lelaki rasa perempuan tu complicated, hard to understand

Girl: Cantiknya baju tu!
Guy: A'ah cantik.
Girl berkata dalam hati: Beli la kat aku oii! Tak paham pulak mamat ni.

Haha. Itu lah perempuan. Tak cakap direct. Tapi kat atas ni contoh yang simple laa. Ada sesetengah benda yang lebih serius pun dicakap dengan cara berkias oleh perempuan. Lelaki kena lah try harder untuk memahami maksud tersirat okay? Hehe.

Fact 3: Girls like attention
Kalau nak sentuh hati perempuan, you must show her that you care. Kami cuma nak rasa dihargai, you know? Tapi tak lah bermakna 24/7 kena bagi perhatian. Kami nak tengok tv jugak, nak main game kat FB lagi. Hehe. And also too much attention too soon pun agak menakutkan.

Fact 4: Girls like surprises  
Tadaaa! Surprise! Dua perkataan ni boleh buat girls terharu. Bukannya kami nak surprise yang hebat-hebat sangat pun. Simple unexpected things yang anda buat pun dah cukup untuk menyerlah ke-sweet-an anda. Kami suka bila lelaki sweet! 

Fact 5: Girls suka pak lawak
Funny like a clown minus the makeup, colourful hair, red nose, fancy clothes and big shoes. Hehe. Someone yang boleh buat girls sentiasa tersenyum. Even when we are feeling down, you come with your charm and put that smile back on our faces.  


Selamat menjadi jejaka idaman!

Sekian saja untuk kali ni. Adios! 

Perempuan yang nak tambah lagi point sila lah komen. =)

ps: lamanya aku pergi bertapa

Monday, December 12, 2011

Keputusan: Ikut minda atau gerak hati?



Hidup kita banyak memerlukan kita membuat keputusan. Hari-hari kita kena buat keputusan. 

Aku nak bangun ke aku nak sambung tidur lagi?
Aku nak makan nasi ayam ke koay teow tomyam?
Aku nak pakai baju merah ke aku nak pakai baju putih?
Aku nak tengok channel Starworld ke aku nak tengok channel ESPN?

Tapi kat atas ni keputusan yang dikira mudah lah kan. 

Bila keputusan yang perlu dibuat melibatkan sesuatu yang lebih berat? Keputusan yang melibatkan masa depan. Masalah akan jadi bila minda dan hati tak sependapat. 


A situation where you are required to choose between what you want and what is best for you. The mind chooses option A, the heart chooses option B. Ishh! Pening!! Tak boleh bawak berbincang ke Minda dan Hati? 

Contohnya:
Nak sambung belajar or nak kerja?
Nak pilih kerja yang tak minat or nak terus tanam anggur?
Nak kahwin dengan pilihan keluarga or pilihan sendiri?
Nak jadi bini nombor 2 or tunggu Mr Right yang single?

Haha. Contoh last tu memang tak tahan.

Jadi bila berhadapan dengan situasi yang buat kita rasa serba tak kena ni, fikir sedalam yang mungkin. Jangan terus ikut kehendak hati je. Fikir baik buruk kedua-dua option. Kang tersalah pilih, menyesal tak sudah pulak.



Apa-apa pun, kita kena sedar yang kadang-kadang apa yang kita nak tak semestinya adalah yang terbaik untuk kita. Kita cuma merancang, Allah yang tentukan. Sebabnya Allah tahu apa yang terbaik untuk kita. 

Doa mintak petunjuk mana keputusan terbaik. Solat istikharah. 

Sekian saja untuk kali ni. Adios!

Wednesday, December 7, 2011

Memberi lebih baik dari menerima




Berada di pihak menerima memang la best. Asyik dapat, dapat, dapat saja. Siapa tak seronok kan? 

But the true joy datangnya dari memberi. Tak semestinya memberi tu cuma dari segi duit. Any act of kindness pun dikira memberi. Membantu orang lain. Apa lah sangat kan. Ada makcik nak lintas jalan, tolong dia. Ada pakcik tua bawak beg banyak. Tolong dia.

Dan sekiranya berkemampuan, apa salahnya hulurkan duit untuk membantu yang memerlukan. Tapi tak perlu lah nak bagitau satu dunia bila nak menderma. Siap masuk tv. Siap jadi headline newspaper. Apa motifnya? Mana letaknya keikhlasan? Biar lah tangan kanan memberi, tangan kiri pun tak tau.

Juga jangan lupa memberi kepada orang lain dalam hidup kita. Bagi sesuatu tanda ingatan. Tak semestinya benda mahal-mahal. Cukup lah untuk orang tu tahu kita menghargai dia. Belanja family makan. Bagi duit tiap-tiap bulan kat parents. Bila dapat tengok orang tersayang tersenyum  tu kita pun rasa bahagia. 

Bila kita memberi, kita akan dapat balik lebih dari apa yang kita beri.

Jadi lah tangan yang memberi dan beri dengan ikhlas.

Sekian saja untuk kali ni. Adios!

ps: patut tak aku terima kerja yang aku tak minat?

Friday, December 2, 2011

Rara Zikry meninggal dunia


Tadi aku dapat tau dari kawan aku, Zarith Nadira Mohamad Zikri atau lebih dikenali sebagai Rara Zikry, telah meninggal dunia malam tadi. Dan kat twitter pun ramai yang mengucapkan takziah kepada keluarga dia. 


Lepas tu ada tweet mengatakan Rara Zikry masih hidup. 
"Her heartbeat stopped for a while but then the doctor rescued her"


And the latest is memang dia meninggal dunia. Dah di-confirm-kan oleh best friend dia kat twitter.




FB page Rara pun dah update tentang pemergian dia.



Innalillah. Takziah buat keluarganya. Al-fatihah.

To those yang tak kenal dia, ni ada short summary. 

Rara Zikry seorang gadis yang cantik. Tahun ni umur dia 23 tahun. Bulan Mac tahun lepas, dia pergi cycling dengan kawan-kawan dia. Tiba-tiba dia diserang asthma. On the way ke hospital, dia diam dan mulut dia berbuih-buih. Di hospital, doktor sahkan dia dah koma. Dua bulan dia koma. Bila dah sedar, dia tak dapat communicate. Dan setelah setahun lebih menderita, dia meninggal dunia malam tadi.


Nak baca lebih lanjut tentang dia boleh klik sini dan klik sini.



ps: kita tak tau bila masa kita. sekelip mata hidup kita boleh berubah. sama-sama kita menjadi yang lebih baik. tingkatkan apa yang masih kurang.

Wednesday, November 30, 2011

Pengajaran


Dalam membuat sesuatu perkara, penting untuk kita bagi sepenuh perhatian. Sebab bila kita leka, masa tu lah akan jadi benda yang tak disangka.


Cehh serius semacam bunyi ayat kat atas tu kan?? Lagi satu, apa kaitan gambar selipar kat atas ni?? Haa. Meh sini nak cerita.

Kelmarin makcik aku telefon, suruh tengok new straits times. Ada iklan kerja kat hotel baru bukak kat kl. Masa tu dalam pukul 3 kot. Aku dah la selsema. Otak pulak tengah serabut sejak dua menjak ni. I'm present but I'm absent. Tu  malas gila nak keluar beli paper.

Setelah berjaya me-motivate diri aku untuk bangun dari sofa, aku pun pergi la siap-siap nak ke tesco. Saja cari alasan nak beli apple pie mcd sebab tu decide nak ke tesco. Pakai pun cincai-cincai je. Dah sampai tu aku pun pergi la mencari paper and apple pie tu.

Lepas tu aku terus pergi ke kereta. Nak balik dah la. Masa tu, aku pakai selipar tebal macam kat atas tu laa. Cuma selipar tu bukan warna pink tapi hitam and selipar aku bukan roxy tapi dibeli kat kangar dengan harga 12 hengget setelah ditawar-menawar dengan apek kat bazaar.

Dah sebab aku pakai selipar tebal, aku rasa tak selesa nak bawak kereta. Tak tau tekan klac banyak mana, tekan minyak banyak mana. Jadi aku pun bukak la selipar. Bila nak start enjin, aku tengok ada kertas iklan depan cermin kereta. 'Arghh! Mangkuk ayun mana pulak letak ni!!". 

Maka dengan malasnya, aku keluarkan sebelah selipar, pakai and ambik kertas iklan tu dengan perasaan yang annoyed. *sila bayangkan* Lepas tu terus aku reverse keluar parking and drift balik ke rumah dalam hujan lebat. Rumah aku parking tingkat-tingkat. Agak gelap masa tu.

"Finally! Sampai jugak rumah," bisik hati aku. Eh buat ayat macam dalam novel pulak dah. Bisik hati bagai. Haha. Aku pun pakai la selipar nak keluar dari kereta. Tiba-tiba.. "Eh! Mana selipar lagi sebelah ni?? Sebab gelap kot aku cari tak jumpa". Cari-cari memang sah tak ada!

Last-last aku buat kesimpulan aku tinggal selipar aku kat luar kereta masa nak ambik kertas iklan. Apa punya bengong?? Otak aku melayang ke mana laa masa tu. Dari mood tak ok terus aku tergelak sorang-sorang dek kerana kebengongan diri sendiri. And guess what, aku jalan dari parking ke rumah dengan sebelah selipar je. Rajin pulak nak pakai sebelah selipar.

Eh panjang pulak aku cerita. Haha. Sekarang nampak tak kebenaran ayat pengajaran aku kat atas sekali tu??

Always be alert okay! Don't be like me. =)

Sekian saja untuk kali ni. Adios!

ps: nasib tak terserempak jiran masa berkaki ayam sebelah kaki

Tuesday, November 29, 2011

Chocolicious!



Wahh lama rasanya tak update blog. Aku baru lepas makan cadbury dairy milk ni. Tiba-tiba dapat idea nak buat post pasal chocolate.

I love chocolate. Chocolate bar, chocolate cake, chocolate cookies,chocolate drink. Tapi tak la makan selalu. Kalau hari-hari mengadap chocolate, dari suka pun boleh jadi tak suka. Mungkin jugak akan rasa trauma. Hehe.


Chocolate ni boleh kira terapi la. Bila stress, makan la chocolate. Tu yang aku selalu buat masa study dulu. Dah bersungguh-sungguh study untuk exam, bila habis paper aku akan cari chocolate. Ada tak sesapa macam aku?





Ok. Ni aku nak share few facts pasal chocolate yang aku translate dari beberapa websites. 

  • Perkataan chocolate asalnya dari Spanish word.
  • Chocolate ada kebaikan dari segi kesihatan. It helps with depression, darah tinggi, tumors and PMS (pre-menstrual syndrome in case you don't know)
  • Chocolate mengandungi caffein tapi sangat sikit. Kandungan caffein dari lebih 12 chocolate bars sama dengan kandungan caffein secawan kopi.
  • Lebih 7 billion dollars dihabiskan untuk membeli chocolate dalam setahun.
  • Milk chocolate paling digemari tapi lelaki ramai yang suka dark chocolate.
  • Chocolate mengandungi lebih 500 rasa di dalamnya.
  • Allergies terhadap chocolate sangat rare.
  • Cacao/chocolate beans dulunya diguna as a currency oleh some tribes.
  • 2 kawan aku tak suka chocolate!
   
Chocolate ni sangat sedap!

Sekian saja untuk kali ini. Adios!

ps: gila main game tetris kat fb pulak

Friday, November 25, 2011

Forgive and forget??



Memaafkan dan melupakan. Mudah ke? Memaafkan ya, tapi melupakan mungkin tidak. Kadang-kadang sebagai manusia biasa kita susah nak maafkan orang yang sakitkan hati kita. Bila sampai masa kita boleh maafkan tu, hati rasa tenang. Tapi untuk melupakan apa yang orang tu buat tu rasanya tak mungkin. 

Bila aku kata tak mungkin tu bukan bermakna aku ni pendendam. Selalunya bila kita ikhlas maafkan orang, akan ada jugak di hati apa yang dah orang tu buat. Betul tak? Ya lah, parut mana boleh hilang sekelip mata kan? Parut tu kira as a reminder la supaya lebih berjaga-jaga next time.

Everyone deserves a second chance. Some lucky people even a get third, fourth, fifth chance. Some people learn from their mistakes. Some don't. And that is why munculnya third, fourth, fifth chance ni. Orang yang tak pernah belajar dari kesalahan. Atau mungkin orang tu tak sedar pun dia dah menyakitkan hati orang lain. Without realization.

And orang yang dapat banyak chances ni sangat lucky. Sebab ada orang sanggup maafkan dia walaupun dia keep on repeating the same damn thing. Jadi, orang yang tak makan saman ni deserve tak all those extra chances? Definitely not. But he/she is definitely lucky because there is a person who loves him/her that much. Sanggup bagi banyak peluang.



Message to manusia pemaaf: 
Kadang-kadang lebih baik maafkan dan move on dari maafkan dan terus biarkan diri disakiti. 

Sekian saja untuk kali ini. Adios!

ps: hati sendiri pun perlu dijaga



Wednesday, November 23, 2011

#3 Wordless Wednesday




Monday, November 21, 2011

eh lupa lah!

Kali ni aku nak cakap pasal... Eh aku nak cakap pasal apa ni? Lupa pulak. 

Kejap. Bagi aku 2 minit. 

Haa aku dah ingat! Aku nak cakap pasal pelupa laa. Lupa pulak. Haha. 


Antara petanda anda seorang pelupa:
1) Tengah bercakap dengan kawan, tiba-tiba jadi blank. "Eh apa aku tengah cakap tadi?"
2) Nak keluar rumah. Cari kunci kereta tak jumpa. Cari sampai tension. Sekali jumpa kunci dalam poket.
3) Nak ambik barang dalam bilik. Masuk bilik je, "Eh barang apa aku nak ambik tadi??".
4) Bangun pagi, "Eh aku kat mana?? Siapa aku??".

Ok yang last tu tipu. Tu bukan pelupa dah. Tu hilang ingatan. Mungkin masa tidur jatuh katil terhantuk kat mana-mana. Hehe. Yang 1 sampai 3 tu semua ada kat aku. Haha.

Kenapa boleh jadi pelupa ni??
Stress
Arghh! Banyaknya kerja! Sikitnya masa. Banyaknya nak kena bayar! Sikitnya duit! Stress buatkan otak memikirkan banyak benda. Stress jugak boleh sebabkan hilang fokus. Maka jadi lah lupa ni.

Tidur tak cukup
Pergi kelas/kerja, balik dah lewat. Sambung pulak online ataupun lepak-lepak dengan member. Masa tidur tak cukup dan menyebabkan keletihan. Keletihan akan mengganggu maklumat yang disimpan dalam otak. 

Pemakanan
Apa yang diisi dalam perut pun mempengaruhi daya ingatan. Protein baik untuk pembentukan sel-sel otak. Junk food dan minuman bergula sebaik-baiknya dikurangkan.

Kesimpulannya, take care of your self okay! Jangan jadi nyanyuk sebelum waktunya. Hehe.

Sekian saja untuk kali ni. Adios.

ps: type entri ni sambil tengok bola. time break aku type. malaysia menang woiii!! tak sia sia aku menjerit macam orang gila!!

Saturday, November 19, 2011

Perfectionism

Untuk post #2 Wordless Wednesday, Akue Achik got the exact words. Forbidden love. Tahniah! 10 markah untuk anda!! Hehe.

Ok selesai iklan. 

Back to the topic. Perfectionism.


Perfectionist is defined as a person who is displeased by anything that does not meet very high standards.


Orang yang perfectionist boleh dikatakan cerewet, teliti, banyak berfikir dan ada high expectations terhadap diri sendiri.

Aku sendiri ni pun perfectionist jugak in some ways. Dari segi pencapaian, aku suka target tinggi-tinggi. Aim for the moon, even if you miss it, you'll land among the stars. Tapi masalah akan jadi bila aku tak sampai target aku. Frust laa. Ambik masa untuk nak bangkit kembali. Kenapa ayat aku skema semacam ni? 

Bila update blog pun, aku akan preview few times before publish. Tak ada salah eja. Alignment kena pakai justify. Kalau tak justify rasa semak otak. Kadang dah publish pun aku akan edit balik bila tengok ada yang tak kena. Spacing ke. Colour ke. Buat assignments pun sama. Formatting mesti kena kemas sekemas kemasnya.

Tapi setakat tu je lah rasanya. Yang lain aku ok. Tak lah kena perfect in every way. 

So, adakah perfectionism ni good or bad?

Kebaikan?
1) Higher standard. Aim tinggi-tinggi tak salah whattt. Perfectionist exceed expectations orang sebab expectations dia lagi tinggi.

2) Teliti. Disebabkan ketelitian tu, kerja seorang perfectionist and someone who's not a perfectionist boleh nampak bezanya.

3) Less mistakes. Kerja seorang perfectionist kurang flaws sebab dia dah fikirkan semua aspek.


Keburukan?
1) Stress. Disebabkan semua kerja nak kena perfect, perfectionist ni akan berhadapan dengan stress yang lagi banyak dari orang lain.

2) Kecewa. Kalau tak meet expectations, a perfectionist akan feel down down down macam lagu Jay Sean.

3) Banyak kerja. Bila semua serba serbi nak perfect, kerja jadi lagi banyak, masa yang diperlukan pun lagi banyak. Bila nak berFB!!

Whatever it is, no matter how perfect we try to be, we are still imperfect. Don't be too perfect. Learn, laugh and live. =)

ps: hari ni nak pergi rumah kakak aku kat nilai. esok nak balik penang. adios damansara!


Wednesday, November 16, 2011

#2 Wordless Wednesday

Tuesday, November 15, 2011

Life is a mixture of colours





Life is filled with colours
Sometimes it is bright, sometimes it is dark

Sometimes you smile, sometimes you cry
Sometimes you hope, sometimes you lose hope
Sometimes you are sure, sometimes you wonder
Sometimes you give and receive, sometimes you give without receiving back
Sometimes there are twinkles in your eyes, sometimes you just stare blankly
Sometimes you fly high, sometimes you forget how to flap your wings and fall
Sometimes you have so much to feel, sometimes you don't feel anything at all



We choose the shades of colours that we see. What kind of colours are you seeing right now? 


ps: mine is dark

Monday, November 14, 2011

aku pernah muda



tajuk entri ni memang gempak kan? aku tau. haha. kali ni tak nak cakap banyak. just nak share gambar tuan blog suatu ketika dulu. baru scan tadi. 


sorry entri macam cekodok. hehe.

Jangan tanya kenapa telinga aku nampak cacat. Haha.

Sekolah tadika
Nampak ganas tak??

Ni sepupu-sepupu kat kelantan

Kat airport penang

Rambut kerinting
Sopan berbaju kurung


ps: nampak sangat aku malas nak update. haha. mood blog, di mana kau?? aku seru kau kembali!!

Friday, November 11, 2011

Kalau hidup ada remote..





Dilukis sendiri lalu discan ok! Rajin kan??


Once upon a time, di semester 4 BBA Finance (2008), ramai yang rasa teramat  bosan dalam kelas. Topik yang diajar dah habis dalam masa kurang 2 jam. Tapi lecturer tu tak pernah nak bagi balik awal. Lecturer tu suka bercerita. Maka sampai masa dah habis pun dia tetap dengan cerita dia dan students pun terpaksa balik lambat. 

Masa dia sibuk bercerita, ada sorang pelajar yang kelihatan sangat tekun. Tekun melukis sesuatu. Lukis gambar kat atas tu ha! Aku la tu. Hehe. 

Motif gambar?? Lepas lukis, aku tekan-tekan kat fast forward sebab nak kelas habis cepat. Tak jadi. Aku tekan pulak kat icon speaker tu, konon nak mutekan suara dia. Dan of course lah tak jadi jugak kan. Arghh stress! Haha. Aku cakap kat kawan aku, "Wehhh!! Remote ni rosak!!". 

Bayangkan perasaan kawan aku bila ada kawan macam aku. Haha.


If life has a remote and you have only one chance to use it, which button would you choose? Rewind or forward? 

Would you press rewind so that you can go back to the happiest moment in your life? 

Or would you press forward in order to see what kind of future you'll be in?

Wednesday, November 9, 2011

Cinta tiga segi: Aku, dia dan ...


"Saya sayang awak. Awak tau tak? Awak faham tak? Saya selalu ada untuk awak bila awak perlukan saya. Tapi..awak? Awak menduakan saya. Saya terpaksa berkongsi kasih. Saya hanya kekasih separuh masa macam lagu The Lima tu. Apa salah saya, awak??"

Tu lah dilema yang dialami perempuan bila terpaksa berkongsi kasih. Dan pihak ketiga tu adalah bola sepak. Bukan lelaki tu ada perempuan lain pun. 



Perempuan kan berhati lembut. Bila dah sayang, dia nakkan perhatian dari lelaki yang disayanginya. Jadi bila diabaikan, dia rasa sedih lah. "Sampai hati dia buat aku macam ni. Dia dah tak sayang kat aku ke?" 

Bila hujung minggu je tak free. Nak tengok bola. Bila call, tak angkat. Bila message, berkurun baru nak reply. 

Tu laa, dulu dia ajak tengok bola, bagi alasan, "Ish tak nak lah tengok bola. Bosan. Offside tu menatang hape pun I tak tau". Sekarang dia tak ajak, sentap pulak. Konon dia tak bagi perhatian dah.

Solution:
Apa kata join dia tengok bola. Learn about football. Tak kenal maka tak cinta kan. Sokong team yang dia sokong. Sama-sama celebrate bila goal. Or sokong lah team lain. Boleh gaduh gaduh pasal bola. Best kot! Haha. Bila team dia kalah and team kita menang, boleh berlagak. Bila team kita kalah, jawab laa, "Biasa la tu kalah menang adat pertandingan. Lagipun dah takdir". Haha.

Jadi tak timbul dah masalah cinta tiga segi sebab kedua-dua madu dah boleh berdamai. Hehe.

Sekian saja untuk kali ni. Adios!

ps: mesti pakai baju merah bila hari yang ada game man u

Sunday, November 6, 2011

It will rain



It will rain by Bruno Mars. 
A song that touches my heart. Ewahhh. Lagu sempena musim hujan. 
Faham tak lirik lagu-lagu dia semua memang sangat sangat best??

First 5 lines

If you ever leave me baby
Leave some morphine at my door
Cause it would take a whole lot of medication
To realize what we used to have
We don’t have it anymore


Chorus

Cause there’ll be no sunlight
If I lose you, baby
There’ll be no clear skies
If I lose you, baby
Just like the clouds
My eyes will do the same if you walk away
Everyday it will rain, rain, rain...



Aku just share the first 5 lines and part chorus punya lyrics. Nak tau full lyrics lagu ni, sila lah google. Hehe. Cuma ada 1 line yang kureng sikit. Sebab tu aku tak letak full lyrics.




Below is a short love letter for Bruno Mars.
I hope you read this. Haha. 


Hey Bruno Mars! I think I wanna marry you! Cause you're amazing just the way you are. I want you to know that I'd catch a grenade for you. It's true! Believe me! You can count on me. Because of you, I keep listening to The Lazy Song. It makes me wanna lay in my bed while talking to the moon, tryin to get to you. But it's quite dark right now. I might need lighters.

ps: kalau betul laa bruno mars baca surat cinta aku ni.. haha..

Thursday, November 3, 2011

Cara unik cari jodoh



Hujan atau ribut kita tetap bersama. Ewahhh!


Jodoh...jodoh di mana awak? Awak sihat tak hari ni? Ke awak tengah selsema macam saya jugak? Saya risau tau. Take care ok? Nanti sampai masa saya ditakdirkan jumpa awak, saya akan jaga awak. Tapi buat masa sekarang, awak kena jaga diri awak. 

Okay stopp!

Apa motif aku type ayat kat atas tu aku pun tak tau. Haha. 

Berbalik kepada topik asal.

*resah gelisah*
"Kenapa tak jumpa-jumpa lagi jodoh aku ni?"
"Mungkin cara aku mencari terlalu common?"
"Mungkin aku perlukan kelainan dalam misi nak mencari jodoh?"  

Maka muncul lah dua idea.

Hoi takda orang ke nak baca surat aku?

Message in a bottle
Surat cinta diletak dalam botol. Lepas tu aku pergi lah letak kat pantai. Biar botol tu dibawak ombak laut. Sapa jumpa botol tu, aku anggap dia lah jodoh yang aku cari. Hmm..mustahil ke? Ahh impossible is nothing kot!  Lagi pun kalau betul aku jumpa jodoh dengan cara macam ni, mesti best masa cerita kat anak-anak nanti. 

SMS/Call random number 
Aku buat-buat tersalah message. Kalau dia respond, aku cakap lah sorry. Lepas tu aku cakap lah nak berkenalan dengan dia. Tak pun aku call je mana-mana number. Sekali angkat suara lunak merdu. Fuhh. Dari telinga turun ke hati tu. Lepas tu pandai-pandai lah aku cari jalan nak ayat.

_________________________________________________________________

Ok dari dua cara kat atas ni, memang sangat lah tak berkesan. Pehlizz! Haha. Motif sebenar entri ni bukan lah cara nak cari jodoh. Tapi apa yang perlu kita sedar tentang jodoh. 

1) Jodoh memerlukan usaha. Usaha yang dimaksudkan adalah dengan memperbaiki diri sendiri. Sebab kahwin itu tanggungjawab. Kahwin bukan sekadar I love you, you love me. 

2) Kadang-kadang, manusia bersusah payah mengejar seseorang yang dianggap jodoh. Tapi sebenarnya, jodohnya ada di depan mata. Dan dia tak nampak. 

3) Jodoh bukan terletak pada usia. Kalau dah umur sekian, sekian, kena kahwin. Kadang-kadang diri belum sedia, tapi disebabkan faktor umur, kahwin jugak. 

4) Jodoh datang tanpa diduga. Bila dicari-cari, tak jumpa pun. Tapi bila tak dicari, dia datang. Gedebuk! Tengah jalan bawah pokok rambutan tiba-tiba jodoh jatuh dari pokok. Mungkin? Apa punya contoh daa.

5) Kalau dah jodoh, takkan ke mana. Bersabar dan berdoa.

Weehu! Dah jumpa jodoh! Haha

Ohh by the way, cara cari jodoh melalui random numbers tu makin advanced. Buat video call. "Tunjuk lah muka awak". 2 minggu lepas aku kena. Haha.

ps: esok pagi ada interview. wish me luck! tak prepare lagi nih. petang tu nak pergi kl pulak. kota damansara wait for me! packing pun belum lagi. oops!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...