Saturday, December 18, 2010

kalau aku kaya..



kalau aku kaya, aku belanja orang yang bagi tajuk post ni.. haha.. hari2 pun bleh.. nak tak?? doa2kan la.. hehe.. tapi macam mana pun, kaya ka tak kaya, aku akan ada driver free seumur idup.. haha.. (sila abaikan kalau tak paham.. hehe..)

ok2.. ni aku start betul2.. tadi tu iklan ja.. hehe..


kalau aku kaya, aku nak balas jasa family aku especially mama bucukku..

bukan la maksudnya jasa orang perlu dibayar dengan duit.. cuma nak melengkapkan hidup orang2 di sekeliling aku.. bantu apa yang boleh.. tambah apa yang kurang.. mama banyak berkorban untuk aku.. lepas arwah papa meninggal, bila duit tak cukup, mama la kena bagi.. bila aku terlebih shopping n tak cukup duit masa hujung sem, mama la penyelamatnya.. hehehe.. abang pun banyak jugak bagi duit.. kak ja plak tukang topup kat aku.. setiap apa yang depa wat aku takkan lupa.. eta takkan lupa diri aih.. don't worry.. susah senang kita sama2.. tapi rasanya untuk family, tak payah tunggu kaya pun.. gaji first nanti aku nak belanja family aku.. tiap2 kali gaji pun tak pa.. insyaallah..


kalau aku kaya, aku nak jadi lagi kaya..

haha.. bukan tak bersyukur.. cuma success today does not guarantee success for tomorrow.. ishhh! ayat strategic management!! tak suka!!!! haha.. ya la.. kalau kaya tapi belanja tak ingat dunia kayap jugak kan lama2.. so, kena la menambahkan income yang sedia ada.. invest la duit tu.. dapat jugak capital gain.. apa formula capital gain?? aku pun tak berapa sure dah.. haha.. pas tu takkan biaq ja duit tu.. nak buat jeruk ka duit tu?? bukak la business.. dapat la tambah lagi income.. dapat jadi boss.. orang plak ketaq kerja ngan aku.. hehe.. business apa tu tengok la dulu.. biar masa yang tentukan.. haha..


kalau aku kaya, aku bayar zakat laa..

betul la kan.. dah duit banyak takkan nak lupa diri plak.. baru duit kita berkat.. bila duit berkat.. rezeki bertambah.. kalau kita tak kedekut, rezeki kita lagi murah.. apa la sangat nilai duit yang kita bagi tu kalau duit tu dapat buat orang lain tersenyum.. betul tak?? money is not everything, but everything needs money.. so apa salahnya kita sedekahkan duit kita untuk meringankan beban orang lain.. bukan nak luak pun kan.. tapi kalau nak beramal pun tak la sampai kena semua orang tau.. tapi yang tu la yang selalu kita tengok.. kalau tak ikhlas baik tak payah.. eh.. macam lari tajuk sikit plak rasa.. haha.. 


kalau aku kaya, aku shopping la apa lagi..

shop like there's no tomorrow laa.. haha.. orang selalu kata perempuan suka shopping.. membazir.. tapi sebenaqnya, aku bagi pihak perempuan2 nak bela diri sket ni.. bukan nak membazir.. kalau apa yang kita beli tu kita pakai tu tak dikira membazir kan.. hehehe.. apa salahnya shopping sebagai reward untuk diri sendiri lepas susah payah cari duit.. syok kalau duit banyak.. bila jenjalan, berkenan apa2 bleh beli.. jangan kata nokia X6, iphone 4 pun terasa murah.. nak beli honda civic kaler putih pun bleh bayaq cash.. haha.. tapi sekarang ni, tengok ja la yang mampu..


kalau aku kaya, aku nak jenjalan..

bukan nak kata sekarang ni tak jenjalan.. jenjalan dekat2 ja.. dalam negara pun banyak negeri yang aku tak pi lagi.. kalau ada duit, panjang la langkah.. dapat la ke negara orang.. tengok budaya orang lain.. tangok macam mana maju negara lain.. dapat jugak kembangkan minda ni tengok cara hidup orang lain.. aku nak pi manchester.. nak pi old trafford.. tengok manchester united live.. nak pi ngorat vidic.. haha.. lagi?? aku nak pi venice.. romantik! hehehe.. semua tempat la aku nak pi!! tunggu ja la aku kaya nanti.. tapi yang penting skali mesti la nak pi mekah.. nak rasa macam mana perasaan bila dapat tengok kaabah.. kalau bleh pi satu family lagi bagus.. insyaallah..


1 comments:

Awan Biru said...

Kalau aku kaya aku nak jadi boss.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...