Monday, December 6, 2010

hari pertama praktikal!!

penat sangat sebenaqnya.. rasa macam nak terlena ni.. bukan nak wat teruk tapi semalam tido kul 3 lebih kot.. dok study sikit2 takut ditanya soalan yg bleh wat aku terkesima.. haha.. disebabkan peminat fanatik aku dok excited suruh update pasal ni, aku wat la jugak.. haha.. kepada yang berkenaan: puas ati dah?? p kira cukup tak 350 patah perkataan ye!!

konon2 nak bangun 6.30.. last2 set alarm kul 6.20 n 6.40.. tak rugi ada dua handphone.. tak payah nak snooze.. hehe.. bukak2 mata ja aku tanya dyana, "weh, amik cuti arini bleh tak?? kita start rabu.." haha.. elok punya perangai.. ada hati nak ponteng first day.. masa dyana sibuk dok iron, aku mandi.. abis ja mandi, dyana panggil aku ngan muka semacam.. awat plak dah minah ni?? musykil jugak aku.. skali dia tunjuk baju dia berlubang masa iron.. hahahahahahahaha.. aku gelak guling2 dulu selama 5 minit baru aku suarakan simpati aku kat dia.. baju raya dia kot.. baru pakai 2 kali ja.. dia dah iron kain, mai kat baju tengok2 jadi camtu.. berlubang kat ketiak.. lalu sang dyana pun berkata, haishhh ni petanda tak baik ka apa.. maka aku pun gelak la untuk yg kedua kalinya.. hahaha.. maafkan aku dyana.. disebabkan insiden yg menimpa dyana, kami agak lambat siap.. kalut makan bihun goreng special oleh mama i.. thanks mama! u're the best!!

oleh sebab rozeeta ni tak p refresh balik driving, terpaksa la dia dan dyana dihantaq oleh mamanya ke tempat praktikal.. memang sangat tak rock.. tapi nak wat camna.. redha ja la.. haha.. sampai2 jalan la ke arah bank rakyat.. bila dah makin dekat orang2 kat situ pun tengok la kami.. kami tak tegur pun.. sat g ingat staf situ tengok2 customer ka baru nak malu.. jadi kami pun berdiri la kat luaq tu.. skali salah sorang dari depa tanya kami, "cik, ada apa2 saya bleh tolong?" haha.. aku pun bagitau la kami student praktikal.. pas tu dia suruh kami masuk ikut pintu belakang.. aku ngan blurnya jalan masuk ngan dyana.. kami pun duduk la kat kerusi kat dalam tu.. bila ada staf lalu ja, kami pun tersenyum simpul la kat depa.. bila semua orang dah ada, first2 ada bacaan doa.. pas tu ada briefing sikit2.. macam tu la rutin kat situ tiap2 pagi.. and then.. jeng jeng jeng.. dia suruh pi depan perkenalkan diri.. tak teringat plak pasal nak kena kenalkan diri.. aku la orang 1st yg sangat bertuah itu.. haha.. dengan tersipu2 malu aku kenalkan diri.. depa kata pendek sangat aku kenalkan diri.. haha.. mana nak p tau nak cakap apa lagi.. pas tu dyana punya turn plak.. haha..

abis tu, kami kena jumpa assistant manager kat situ.. lepas tunggu sat baru dia panggil p bilik dia.. dia pesan jangan malu2.. banyakkan bertanya.. kalau tak tanya, sia2 ja sebab tak dapat belajar apa2.. aku pun wat baguih la sat, "kami harap encik dapat bagi tunjuk ajar kat kami.. kalau ada salah tu tegur la" haha.. aik?? apa jadi kat ita yg tak berapa berani bersuara ni?? haha.. lepas tu kami dibawak round oleh staf kat situ.. p berkenalan ngan semua yg ada kat situ.. lupa nak cakap, kat situ staf lelaki majoriti la.. pmpuan 4 org ja kalau tak silap.. tu termasuk ngan staf yg cuti la.. kalau tak tadi ada 3 ja pmpuan.. abis berkenalan kami ditempatkan ke bahagian masing2.. aku kat dokumentasi, dyana kat bahagian kredit.. dapat sorang satu meja n pc.. selang satu meja ja pun.. hehe.. tapi tak leh online pun.. bukak website bank rakyat bleh la.. tak dak nak berfacebook2 ni.. kalau bleh masuk pun aku tak berani rasanya.. haha..  

aku duduk nganga la sat seketika.. sempat la jugak bersms.. hehe.. lepas tu kak am panggil aku p depan.. dia kata p la baca pasai product2 bank rakyat.. aku pun baca laa.. tiba2!! hah?? awat ada tiba2?? suspensenya!!! haha.. dah la ita.. tak payah wat teruk.. ada sorang lagi staf panggil aku.. umur dia 22.. lebih kurang la tu.. dia jaga bahagian marketing.. sembang2 la ngan dia.. sejak bila aku jadi peramah aku pun tak tau.. haha.. siap dia kata aku sesuai wat marketing.. aku cakap la aku segan.. haha.. dok sembang2 tu dapat gak la pengetahuan sikit2.. semua benda aku nak tanya.. pas tu aku tanya macam mana nak jawab call, dengan besar atinya dia ajaq aku.. dia kata try la angkat bila org call nanti.. tapi aku tak angkat pun.. haha.. 

pas tu aku kembali ke pangkal jalan, ke meja aku la mana lagi.. kak am tanya nak rilek ka nak wat keja.. aku dengan semangatnya jawab nak wat keja.. nak tau apa?? haha.. tak dak apa sangat pun.. cop dokumen loan.. pas tu supervisor dyana panggil aku.. dyana p mana tak tau.. dia suruh aku wat teh o.. bukan 1 cawan, tapi 1 jug.. haha.. aku terkebil2 gak la sat.. jarang wat teh ni.. kalau wat pun untuk secawan ja.. nasib baik ok.. sedap gak bila aku try minum.. hahaha.. abis wat air aku sambung sat pas tu p lunch.. lepas lunch sambung balik keja.. cop dan cop dan cop.. yeah!! sempat tanya supervisor dyana pasal bai al inah.. banyak soal la plak budak ni.. lama2 aku rasa mata ni dah berpinar2 dok cop tak berenti.. sampai ada yg aku cop terbalik.. tersilap cop pun ada.. oops! shhhh!! haha.. cop punya cop.. skali jam dah kul 5.. haha.. supervisor aku suruh aku stop.. dia kata sudah2 la tu.. tak payah pulun sangat.. haha.. tu dia aku kena.. bosan kot.. baik cop ja dari tak wat apa.. aku sempat jawab, "sikit lagi ja ni".. aishhh!! melawan sungguh!! baru 1st day tu!! haha.. nak perabih 1 stack file kot.. last2 stop gak la sebab dia dok suruh berenti.. hehe.. pas tu apa lagi.. kemas2 barang n balik laa.. sampai umah terus terbaring ngan dyana.. lenguh kot duduk lama2..



\
ni la dokumen yg menanti aku rabu ni.. haha..


tu la 1st day aku.. hopefully dapat belajar banyak lagi..
adios!! i nak berehat.. hehehe..


p/s: utk yg berkenaan, rozeeta dah terpengaruh dgn anda yg suka tanya soalan.. terjangkit skali dah.. hehehe..

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...