Monday, December 27, 2010

lek lu sap kok lu.. wajarkah??





post ni bukan untuk menggalakkan anda merokok ya n bukan jugak untuk menggalakkan anda rilek sepanjang masa.. hehe.. 

ishhh.. eta ni.. merepek apa tak tau.. abih tu apa yang dia nak cakap sebenarnya?? 

haha.. ok2!! fine!! eta nak bagitau laa nih!! 

apa yang aku nak highlight kat sini, kita jangan la serius sangat sentiasa.. just relax.. you can be the best you when you're having fun.. bagi aku laa.. aku tak suka masalah mengganggu jiwa dan raga aku banyak2 sangat.. tapi kadang2 ada jugak tersentap.. time mood sentimental aku boleh jadi orang yang sangat fragile.. tu kadang2 jaa.. yang selalunya?? macam tajuk post ni laa.. lek lu sap kok lu ja laa.. maybe jugak aku ni terlebih relax dalam hidup aku.. hehe.. study pun relax.. dekat exam baru terhegeh-hegeh sampai tak tido malam.. satu lagi contoh?? sekarang ni laa.. konon nak tukar tajuk thesis.. tapi habuk pun tarak.. tiap2 hari online.. cuma tak terdetik langsung di hati nak mencari journal.. apa nak jadi?? haha.. biar la masa yang tentukan.. haha.. sometimes kita perform better under pressure.. aku tak suka fikir banyak2.. take it as it comes.. aku jenis yang tak suka plan2.. macam nak travel2 ni.. sesetengah orang kena buat list barang2 nak bawak or packing awal2 (macam mak aku.. awal gila kalau bleh packing nak pi mana2.. haha..) tapi aku tak pun.. kalau ada yang tertinggal tu pasrah ja la.. mungkin takdir aku.. hehe.. 

aku tak suka sesuatu masalah tu mengganggu aku.. kalau bad mood pun sat ja.. bila kita tengok orang moody, kita pun bleh jadi moody sekali.. bila aku sedih pun, aku sempat lagi buat lawak.. macam masa awal part 4.. housemates aku tau laa.. lama jugak aku menangis.. mata bengkak2 semua.. tapi sempat gak aku buat lawak dengan diyana.. haha.. tapi selalunya aku happy.. aku suka buat orang lain senyum.. ya la.. nanti kalau aku senyum sorang2 orang cakap gila.. so kena laa bagi orang lain senyum sekali.. hehe.. buat gila pun tak pa, janji seronok! haha.. tak suka la environment yang boleh buat aku stress.. sekarang ni kat tempat praktikal pun enjoy laa jugak.. nak kata aku baik dengan semua orang tu tak laa jugak.. yang jenis peramah tu aku senang sikit laa nak baik ngan depa.. dah kuar gak laa perangai gila aku kat tempat praktikal.. tapi tak laa depan semua orang.. hehe..

kalau aku stress, senang ja aku nak relax.. jenjalan dengan kawan2, gelak guling2, chocolate, dengar lagu or yang paling senang, tido!! aku seorang yang agak positif.. aku tak suka fikir benda negatif.. sebab menyesakkan otak.. aku ni ambitious.. aim tinggi2.. kalau buat apa2, buat betul2 (tapi ikut keadaan jugak laa..) so, bila kita relax n enjoy, lagi senang kita nak capai apa yang kita nak capai.. tapi jangan la relax terlebih macam aku plak.. haha..

akhir kata dari aku, let loose n unleash your crazy side to get the best in life.. hehehe..

Monday, December 20, 2010

cintan cintun



fuh topik! haha.. post ni tak menunjukkan eta ni jiwang ye..


tiba2 teringat nak post pasal ni sebab kat praktikal orang tanya bf orang mana?? aku jawab tak dak.. depa tak percaya.. haha..


cinta tu bagi aku adalah menerima baik dan buruk seseorang dan saling melengkapi antara satu sama lain.. wahhh.. haha.. dah type sekerat jalan rasa cam tak sesuai plak aku nak cakap tajuk ni.. hehe.. bagi aku laa, cinta ni tak bersyarat.. maksud aku, kita ada ciri2 orang yang kita nak, tapi bila hati dah suka, semua tu tak penting dah.. love is not blind, it sees more.. but because it sees more, it is willing to see less.. cinta ni bleh jadi madu n bleh gak jadi racun.. yang penting kena bertolak ansur n saling menghormati..

bercinta mamang indah.. tapi kalau putus, ouch!! sakit wo.. haha..

nak cari cinta sejati ni bukan senang.. memerlukan masa yang lama.. tak tau la.. tu bagi aku.. susah nak cari orang yang serasi n boleh buat kita betul2 selesa bila dengan dia.. kalau dapat jumpa tu bersyukur sangat laa..


tapi bila bercinta tu jangan la obses sangat pulak.. sampai ikut cakap bf ja.. kawan2 pun tak peduli dah.. kalau break nanti terhegeh2 mai balik kat kawan2 jugak.. ishhh.. aku pantang sungguh!! haha.. emo pulak dah..

kisah masa diploma.. ada 2.. haha.. ejat.. cinta gila.. smart.. gila2.. tapi hampess ja.. last2 aku frust.. "bercinta dengan labah2 lagi bagus.." kata2 aku mengundang tawa kak izz.. haha.. almaklum la dok kolej mengadap sawang kat ceiling time tu terus spontan kuaq ayat sedih tu.. haha.. lagi sorang plak.. nama tak yah gtau.. yang tau tu tau laa.. dia lawak.. terer.. sikit2 dah.. calling2..  feeling meeling.. last2 terguling.. haha.. sampai ati wat eta camni.. lepas tu aku dah malas dah.. sakit ati.. bagai ditusuk sembilu.. hahaha..


masa degree ada la suka tengok sorang tu.. budak diploma.. tapi tengok dari jauh ja laa.. haha..


eta yang sekarang lebih berhati2.. ya laa.. takot sakit ati ja.. harap2 dapat jumpa orang yang boleh menyembuhkan luka ni.. hahaha.. ayat tak bleh blah langsung!! 

Saturday, December 18, 2010

kalau aku kaya..



kalau aku kaya, aku belanja orang yang bagi tajuk post ni.. haha.. hari2 pun bleh.. nak tak?? doa2kan la.. hehe.. tapi macam mana pun, kaya ka tak kaya, aku akan ada driver free seumur idup.. haha.. (sila abaikan kalau tak paham.. hehe..)

ok2.. ni aku start betul2.. tadi tu iklan ja.. hehe..


kalau aku kaya, aku nak balas jasa family aku especially mama bucukku..

bukan la maksudnya jasa orang perlu dibayar dengan duit.. cuma nak melengkapkan hidup orang2 di sekeliling aku.. bantu apa yang boleh.. tambah apa yang kurang.. mama banyak berkorban untuk aku.. lepas arwah papa meninggal, bila duit tak cukup, mama la kena bagi.. bila aku terlebih shopping n tak cukup duit masa hujung sem, mama la penyelamatnya.. hehehe.. abang pun banyak jugak bagi duit.. kak ja plak tukang topup kat aku.. setiap apa yang depa wat aku takkan lupa.. eta takkan lupa diri aih.. don't worry.. susah senang kita sama2.. tapi rasanya untuk family, tak payah tunggu kaya pun.. gaji first nanti aku nak belanja family aku.. tiap2 kali gaji pun tak pa.. insyaallah..


kalau aku kaya, aku nak jadi lagi kaya..

haha.. bukan tak bersyukur.. cuma success today does not guarantee success for tomorrow.. ishhh! ayat strategic management!! tak suka!!!! haha.. ya la.. kalau kaya tapi belanja tak ingat dunia kayap jugak kan lama2.. so, kena la menambahkan income yang sedia ada.. invest la duit tu.. dapat jugak capital gain.. apa formula capital gain?? aku pun tak berapa sure dah.. haha.. pas tu takkan biaq ja duit tu.. nak buat jeruk ka duit tu?? bukak la business.. dapat la tambah lagi income.. dapat jadi boss.. orang plak ketaq kerja ngan aku.. hehe.. business apa tu tengok la dulu.. biar masa yang tentukan.. haha..


kalau aku kaya, aku bayar zakat laa..

betul la kan.. dah duit banyak takkan nak lupa diri plak.. baru duit kita berkat.. bila duit berkat.. rezeki bertambah.. kalau kita tak kedekut, rezeki kita lagi murah.. apa la sangat nilai duit yang kita bagi tu kalau duit tu dapat buat orang lain tersenyum.. betul tak?? money is not everything, but everything needs money.. so apa salahnya kita sedekahkan duit kita untuk meringankan beban orang lain.. bukan nak luak pun kan.. tapi kalau nak beramal pun tak la sampai kena semua orang tau.. tapi yang tu la yang selalu kita tengok.. kalau tak ikhlas baik tak payah.. eh.. macam lari tajuk sikit plak rasa.. haha.. 


kalau aku kaya, aku shopping la apa lagi..

shop like there's no tomorrow laa.. haha.. orang selalu kata perempuan suka shopping.. membazir.. tapi sebenaqnya, aku bagi pihak perempuan2 nak bela diri sket ni.. bukan nak membazir.. kalau apa yang kita beli tu kita pakai tu tak dikira membazir kan.. hehehe.. apa salahnya shopping sebagai reward untuk diri sendiri lepas susah payah cari duit.. syok kalau duit banyak.. bila jenjalan, berkenan apa2 bleh beli.. jangan kata nokia X6, iphone 4 pun terasa murah.. nak beli honda civic kaler putih pun bleh bayaq cash.. haha.. tapi sekarang ni, tengok ja la yang mampu..


kalau aku kaya, aku nak jenjalan..

bukan nak kata sekarang ni tak jenjalan.. jenjalan dekat2 ja.. dalam negara pun banyak negeri yang aku tak pi lagi.. kalau ada duit, panjang la langkah.. dapat la ke negara orang.. tengok budaya orang lain.. tangok macam mana maju negara lain.. dapat jugak kembangkan minda ni tengok cara hidup orang lain.. aku nak pi manchester.. nak pi old trafford.. tengok manchester united live.. nak pi ngorat vidic.. haha.. lagi?? aku nak pi venice.. romantik! hehehe.. semua tempat la aku nak pi!! tunggu ja la aku kaya nanti.. tapi yang penting skali mesti la nak pi mekah.. nak rasa macam mana perasaan bila dapat tengok kaabah.. kalau bleh pi satu family lagi bagus.. insyaallah..


Monday, December 13, 2010

cita2 masa kecik

when i grow up i wanna be famous.. haha.. tu bukan cita2 aku masa kecik2.. tu lirik lagu.. ni ha cita2 aku.. sebenarnya dah lupa dah nak jadi apa.. pikir punya pikir, teringat balik aku ni nak jadi lawyer masa kecik2 dulu.. mana mai idea nak jadi lawyer tu aku pun tak tau.. tapi masa kecik2 dulu memang aku memang terer cakap.. maybe sebab tu kot nak jadi lawyer.. tapi sekarang dia jadi penyegan sket.. haha.. masa aku start bercita2 nak jadi lawyer tu muka aku macam kat bawah ni ha.. maaf la kalau gambaq tak clear.. amik guna fon.. haha.. sebab tu tengah2 tu ada cahaya flash.. ada gak yang amik kat facebook..









masa sekolah menengah, aku punya cita2 nak jadi computer programmer plak.. haha.. minat la jugak pasal computer2 ni.. la ni lagi la minat.. minat berFB.. haha.. masa form 4 siap amik subject IT.. daripada 8 kelas, ada 2 kelas amik subject IT.. tapi last2 tak jadi.. ramai plak tu yang tak jadi amik.. tinggai la satu kelas ja yang amik subject IT.. masa tu jugak aku ada berangan-angan mat jenin nak jadi professional musician.. syoknya kalau dapat main dalam orchestra.. enjoy.. music is a way of expressing my feelings.. tapi malangnya aku tak ambik subject music masa awal2 tu.. jadi dari segi teori tak la terer.. mana bleh nak amik exam music kan.. terpaksa la pendam ja cita2 tu.. haha.. padan muka aku.. sapa suruh pilih subject pendidikan seni..


la ni dah ke mana hala.. dah study finance.. nak abis dah pun.. jauh menyimpang dari cita2 aku yang first.. tapi jiwa aku aku masih jiwa seorang lawyer.. loyar buruk ja laa.. haha.. itu ja la yang termampu.. ya la.. cita2 tak kesampaian kan.. jadi loyar buruk pun boleh la.. ada la gak bau2 bacang ngan lawyer.. tak dapat nak bayangkan plak kalau aku study law.. aku dah la payah sket nak cakap2 ni.. dah tu plak aku ni blur.. sat lagi dok kat mahkamah, hakim tanya aku blur.. haha.. hampess sungguh.. apa2 pun yang penting aku akan berusaha untuk jadi seorang yang boleh dibanggakan oleh mama aku yang tersayang.. Insyaallah.. 

when u aim, aim high.. coz the sky is the limit..





Sunday, December 12, 2010

dasyat budak2 sekarang ni..



baru darjah 1 dah ada handphone.. ok laa.. kalau nak bagi alasan keselamatan.. apa2 anak bleh call.. tapi kan kalau ada pun, nanti ilang fon tu.. mana la depa pandai jaga.. dah tu plak, mak bapak ni pun p beli fon canggih manggih plak.. dari nak selamat, silap2 anak kena culik sebab nampak cam anak orang kaya.. haha.. aku tau laa.. pernah nampak budak baru darjah berapa dah ada fon touch screen.. ishhh.. aku tergugat tau tak?? fon aku pun tak macam tu.. haha.. bukan tu point yang sebenar.. ha ni baru moral of the story dia.. tak payah laa nak rosakkan anak2.. bagi kemewahan pun agak2 la.. kalau kaya sangat pun, cuba simpan ka invest untuk future anak2 tu lagi bagus..  lagi satu.. bukan takat fon, apa anak nak semua beli, semua ikut.. bagi muka sangat.. ish3.. kalau bagi kemewahan sangat, anak tu tak tau hargai kesusahan nanti.. 

Saturday, December 11, 2010

highlights of the week



berakhir sudah first week praktikal.. not bad.. rasa cam best plak.. i'm liking the working environment so far.. cuma takot sikit bila bos masuk keja hari jumaat.. dia punya expectation kat kami agak tinggi so kena la berusaha sebaik mungkin.. segan pun dah kurang.. hari jumaat plak lain sikit dari hari2 biasa.. ada sesi berzikir dulu sebelum baca doa.. lepas tu briefing macam biasa.. lastly, lagi satu pengalaman baru aku kat situ.. sebelum semua balik ke tempat masing2, salam sesama staf dulu.. staf laki salam ngan staf laki laa.. haha.. takkan nak salam cium pipi ngan depa plak kot.. tiap2 jumaat macam ni.. aku agak kagum la tengok budaya macam tu.. doa bagi urusan berjalan lancar & diberkati, doa jadikan kerja yang dilakukan sebagai ibadah, doa dijauhi sifat khianat & meninggi diri, doa utk kesejahteraan semua umat Islam.. pasal belajar plak, banyak jugak yang aku belajar pasal tugas2 unit.. pagi jumaat tu rajin p interview ketua unit plak.. p tanya dia macam2.. hehe.. 

lagi satu, alhamdulillah syukur dengan result exam.. walaupun ada rasa kecewa sikit dengan subject strategic management.. kalau la B- tu jadi B.. so close yet so far.. mesti ada jugak satu subject yang tarik turun result aku.. sampai ati en kamsol kan?? sedih la saya macam ni.. soalan "what is THE?" tak kuar pun dalam final.. haha.. dengan ini secara rasminya berakhir la impian aku untuk tak payah bayar balik ptptn.. haha.. berangan la eta oi..

perut aku ni plak dok sakit tak hilang2 lagi.. tak tau pasai apa.. tapi dah kurang la dari hari khamis hari tu.. kul 9 lebih aku dah tido sakit perut punya pasai.. dok berpraktikal sambil tahan sakit.. adoi.. ilang la cepat.. esok ahad dah.. 

BeBaS



rozeeta tak payah susah2 nak cari tajuk.. ada orang pemurah tolong bagi tajuk kat dia.. terima kasih encik pemurah!! haha.. assignment kali ni berkaitan dengan BEBAS..

apa itu bebas?? boleh melakukan apa yang kita nak tanpa halangan.. tapi tu yang general laa.. sebab sebebas-bebas kita, masih ada batasannya..  ishhh macam tak kena ja aku cakap pasal topik ni.. haha.. ok2 sambung balik.. bebas.. maknanya kita selesa dengan apa yang kita buat & apa yang dibuat tu tak dipengaruhi oleh sapa2.. kiranya kita bebas jadi diri sendiri dan bukan apa yang orang nak kita jadi.. sebabnya.. jadi diri sendiri laa best.. hehe..

aku ni gila sebenaqnya.. sapa yang tau tu tau laa.. dengan orang yang aku tak berapa kenai pemalu laa.. tapi tu bukan bermaksud aku tak jadi diri sendiri.. ni kira sifat semulajadi.. haha..  kalau dengan kawan2 tengok ja la aku macam mana.. haha.. aku suka wat gila di tengah orang ramai.. tak betoi.. ayat aku lepas tu, “alaa biaq laa.. tak jumpa dah lepas ni ngan orang tu..” haha.. ish3.. nasihat sket budak ni.. kadang2 aku wat ayat sedih kat kawan2 aku especially dyana, “hang malu ar kawan ngan aku??” tau dia jawab apa?? “malu la jugak..” apa?? biadap punya dyana.. sampai ati.. haha.. pas tu aku wat la sedih sat.. konon2 la.. haha.. tapi dia kawan gak ngan aku sampai sekarang.. nampak sangat aku ni IRRESISTABLE! haha.. aku ni imaginative.. so ada ja la benda yang aku terfikir yang orang tak terfikir.. azira selalu kena marah ngan dyana sebab gelak tak berenti bila jumpa aku.. haha.. dah la dia gelak like there’s no tomorrow.. haha..

tapi kelemahan aku ni, aku memerlukan masa sket nak kenal ngan orang.. tu yang payah sikit.. aku suka environment yang boleh wat aku rasa senang.. contohnya bila aku ngan kawan2 aku laa.. aku tak suka benda2 yang boleh menyerabutkan otak.. tapi kadang2 aku ni banyak sangat fikir.. jadi gak la serabut.. haha.. bila ada problem, aku tak suka layan sangat.. macam aku selalu cakap,”lek lu, sap kok lu” haha.. tak suka la fikir negatif ni.. bila happy, baru la rasa bebas.. bebas dari masalah.. 

Monday, December 6, 2010

hari pertama praktikal!!

penat sangat sebenaqnya.. rasa macam nak terlena ni.. bukan nak wat teruk tapi semalam tido kul 3 lebih kot.. dok study sikit2 takut ditanya soalan yg bleh wat aku terkesima.. haha.. disebabkan peminat fanatik aku dok excited suruh update pasal ni, aku wat la jugak.. haha.. kepada yang berkenaan: puas ati dah?? p kira cukup tak 350 patah perkataan ye!!

konon2 nak bangun 6.30.. last2 set alarm kul 6.20 n 6.40.. tak rugi ada dua handphone.. tak payah nak snooze.. hehe.. bukak2 mata ja aku tanya dyana, "weh, amik cuti arini bleh tak?? kita start rabu.." haha.. elok punya perangai.. ada hati nak ponteng first day.. masa dyana sibuk dok iron, aku mandi.. abis ja mandi, dyana panggil aku ngan muka semacam.. awat plak dah minah ni?? musykil jugak aku.. skali dia tunjuk baju dia berlubang masa iron.. hahahahahahahaha.. aku gelak guling2 dulu selama 5 minit baru aku suarakan simpati aku kat dia.. baju raya dia kot.. baru pakai 2 kali ja.. dia dah iron kain, mai kat baju tengok2 jadi camtu.. berlubang kat ketiak.. lalu sang dyana pun berkata, haishhh ni petanda tak baik ka apa.. maka aku pun gelak la untuk yg kedua kalinya.. hahaha.. maafkan aku dyana.. disebabkan insiden yg menimpa dyana, kami agak lambat siap.. kalut makan bihun goreng special oleh mama i.. thanks mama! u're the best!!

oleh sebab rozeeta ni tak p refresh balik driving, terpaksa la dia dan dyana dihantaq oleh mamanya ke tempat praktikal.. memang sangat tak rock.. tapi nak wat camna.. redha ja la.. haha.. sampai2 jalan la ke arah bank rakyat.. bila dah makin dekat orang2 kat situ pun tengok la kami.. kami tak tegur pun.. sat g ingat staf situ tengok2 customer ka baru nak malu.. jadi kami pun berdiri la kat luaq tu.. skali salah sorang dari depa tanya kami, "cik, ada apa2 saya bleh tolong?" haha.. aku pun bagitau la kami student praktikal.. pas tu dia suruh kami masuk ikut pintu belakang.. aku ngan blurnya jalan masuk ngan dyana.. kami pun duduk la kat kerusi kat dalam tu.. bila ada staf lalu ja, kami pun tersenyum simpul la kat depa.. bila semua orang dah ada, first2 ada bacaan doa.. pas tu ada briefing sikit2.. macam tu la rutin kat situ tiap2 pagi.. and then.. jeng jeng jeng.. dia suruh pi depan perkenalkan diri.. tak teringat plak pasal nak kena kenalkan diri.. aku la orang 1st yg sangat bertuah itu.. haha.. dengan tersipu2 malu aku kenalkan diri.. depa kata pendek sangat aku kenalkan diri.. haha.. mana nak p tau nak cakap apa lagi.. pas tu dyana punya turn plak.. haha..

abis tu, kami kena jumpa assistant manager kat situ.. lepas tunggu sat baru dia panggil p bilik dia.. dia pesan jangan malu2.. banyakkan bertanya.. kalau tak tanya, sia2 ja sebab tak dapat belajar apa2.. aku pun wat baguih la sat, "kami harap encik dapat bagi tunjuk ajar kat kami.. kalau ada salah tu tegur la" haha.. aik?? apa jadi kat ita yg tak berapa berani bersuara ni?? haha.. lepas tu kami dibawak round oleh staf kat situ.. p berkenalan ngan semua yg ada kat situ.. lupa nak cakap, kat situ staf lelaki majoriti la.. pmpuan 4 org ja kalau tak silap.. tu termasuk ngan staf yg cuti la.. kalau tak tadi ada 3 ja pmpuan.. abis berkenalan kami ditempatkan ke bahagian masing2.. aku kat dokumentasi, dyana kat bahagian kredit.. dapat sorang satu meja n pc.. selang satu meja ja pun.. hehe.. tapi tak leh online pun.. bukak website bank rakyat bleh la.. tak dak nak berfacebook2 ni.. kalau bleh masuk pun aku tak berani rasanya.. haha..  

aku duduk nganga la sat seketika.. sempat la jugak bersms.. hehe.. lepas tu kak am panggil aku p depan.. dia kata p la baca pasai product2 bank rakyat.. aku pun baca laa.. tiba2!! hah?? awat ada tiba2?? suspensenya!!! haha.. dah la ita.. tak payah wat teruk.. ada sorang lagi staf panggil aku.. umur dia 22.. lebih kurang la tu.. dia jaga bahagian marketing.. sembang2 la ngan dia.. sejak bila aku jadi peramah aku pun tak tau.. haha.. siap dia kata aku sesuai wat marketing.. aku cakap la aku segan.. haha.. dok sembang2 tu dapat gak la pengetahuan sikit2.. semua benda aku nak tanya.. pas tu aku tanya macam mana nak jawab call, dengan besar atinya dia ajaq aku.. dia kata try la angkat bila org call nanti.. tapi aku tak angkat pun.. haha.. 

pas tu aku kembali ke pangkal jalan, ke meja aku la mana lagi.. kak am tanya nak rilek ka nak wat keja.. aku dengan semangatnya jawab nak wat keja.. nak tau apa?? haha.. tak dak apa sangat pun.. cop dokumen loan.. pas tu supervisor dyana panggil aku.. dyana p mana tak tau.. dia suruh aku wat teh o.. bukan 1 cawan, tapi 1 jug.. haha.. aku terkebil2 gak la sat.. jarang wat teh ni.. kalau wat pun untuk secawan ja.. nasib baik ok.. sedap gak bila aku try minum.. hahaha.. abis wat air aku sambung sat pas tu p lunch.. lepas lunch sambung balik keja.. cop dan cop dan cop.. yeah!! sempat tanya supervisor dyana pasal bai al inah.. banyak soal la plak budak ni.. lama2 aku rasa mata ni dah berpinar2 dok cop tak berenti.. sampai ada yg aku cop terbalik.. tersilap cop pun ada.. oops! shhhh!! haha.. cop punya cop.. skali jam dah kul 5.. haha.. supervisor aku suruh aku stop.. dia kata sudah2 la tu.. tak payah pulun sangat.. haha.. tu dia aku kena.. bosan kot.. baik cop ja dari tak wat apa.. aku sempat jawab, "sikit lagi ja ni".. aishhh!! melawan sungguh!! baru 1st day tu!! haha.. nak perabih 1 stack file kot.. last2 stop gak la sebab dia dok suruh berenti.. hehe.. pas tu apa lagi.. kemas2 barang n balik laa.. sampai umah terus terbaring ngan dyana.. lenguh kot duduk lama2..



\
ni la dokumen yg menanti aku rabu ni.. haha..


tu la 1st day aku.. hopefully dapat belajar banyak lagi..
adios!! i nak berehat.. hehehe..


p/s: utk yg berkenaan, rozeeta dah terpengaruh dgn anda yg suka tanya soalan.. terjangkit skali dah.. hehehe..

Sunday, December 5, 2010

Where u MUST eat when u come to penang..



FOOD HEAVEN..
This obviously is what Penang is known for.
Most Penangites are probably familiar with these places.

These are a few suggestions:

Roti Canai
WHERE-->ARGYLL ROAD
This is the best roti canai in Penang.
I went there a few days back with my mom. Delicious as always. My aunt keeps mentioning this roti canai banjir since the first time she was brought to the restaurant some time ago by my family.


Apom Telur
WHERE-->QUEEN STREET, mamak stall
This is not the type of apom where you eat it on its own. This is the one you eat with gravy. It will only be made once you place your order so you don't have to worry that you'll get one that's already cold. Eat it while it's hot! 


Murtabak
WHERE-->TAMAN TUN SAADON, GELUGOR
Seriously, the murtabak is excellent! Even the onion is great. It's also available during the fasting month, even a day before Raya. This definitely is my favourite. I can eat it every day!!  =)


Taukua Rendang
WHERE-->BESIDE CHOWRASTA MARKET
This is where you should go during tea time. Everytime I go somewhere near the area, I'll surely stop to buy the taukua rendang. But a reminder for those who have never been here, you'll have to wait for a very long time to get your crispy taukua rendang. So if you're like my mom, who don't like waiting, this may not be the best place for you. For me, I think it's worth the wait. =D


Ais Kacang
WHERE-->LORONG SELAMAT
It's a Chinese shop. Ais kacang with ice cream on top of it.. I like ais kacang but without the red bean. Hehe.


Nasi Kandar
WHERE-->LINE CLEAR, near Chulia Street and Penang Road junction
It's Penang. Obviously, you can find nasi kandar just about anywhere. But if you're looking for the best, Line Clear is where you should head to. Well that's my opinion. Some people may prefer nasi kandar beratur Masjid Kapitan Keling or the one in Ayer Itam.


Nasi Briyani
WHERE-->HAMEEDIYAH RESTAURANT, Campbell Street and Jelutong (there's another 1 but I'm not sure where it is)
Is nasi briyani spelt this way?? Or is it supposed to be nasi beriani?? Well however it is spelt, Hameediyah is one of the best in making nasi briyani. The taste of the rice is different from the typical taste of nasi briyani found in any other mamak resaturant. Its ayam ros is my brother's favourite. Another must try is the beef. I'm not sure what's the name of the dish but I can tell you it's delicious. Hehe. However, you might want to limit yourself from overeating the beef for the sake of your health as it is very oily. It's okay if you eat it once in a while.


Well, these are all I can think of for now. Sorry there's no picture on these places and also if the location is not specific enough for you to find. If you're not from Penang, you can just ask people on the streets. Another option?? Get a cab and ask the driver to bring you there! Hehe. 

I'll post again next time on this topic. Hopefully I could include pictures the next time! =D

Thursday, December 2, 2010

saya sahut cabaran anda!!

this post is dedicated especially for Faizal Fatah..



my 1st impression terhadap anda..
--> fuiyo tingginya mamat ni!! (tapi semua org pun mcm tu kot rasanya bila tgk pejai ni..hehe..)
--> mamat ni cam baik2 ja.. (bila dah kenal tak dak la baik..haha..)
--> mamat ni semua dia tau.. banyak betoi soalan dia dalam kelas.. terernya mamat ni..

sem ni 1 kelas tapi tak baik pun.. hujung sem baru baik.. haha.. 

nama gelaran yg aku bagi kat dia--> menara kl
bila terserempak kat mana2 aku nanti cakap kat dyana.. weh! tu menara kl.. hahaha..

pernah sekali nampak dia kat kedai nasik ayam rempah.. time tu tak baik pun ngan dia.. aku ngan dyana kat area rumah kedai nak balik umah kami.. masa tu aku tak tau awat aku dok wat berani.. selalu segan.. aku kata kat dyana, kalau dia tengok aku nak lambai kat dia.. haha.. pas tu dia tengok, aku pun lambai la.. skali dia tunduk basuh tangan.. tak nampak daa.. hahaha.. dyana gelak gila2 kat aku.. hampess la pejai ni.. penat ja lambai kat dia..

tu ja la kot nak cita.. takkan nak cita semua.. abis la rahsia dia.. kan pejai kan?? hahaha.. by the way, thanks la sebab wat aku addicted ngan lagu One In A Million-->Ne-Yo.. bagi lagu lain la plak.. nak bosan dah ni.. hehehe..

Wednesday, December 1, 2010

quotes i like


these quotes are taken from everywhere.. motivational quotes, love quotes, quotes that could keep that smile on your face and be thankful for what u have..




aim for the moon, even if u miss it, u'll land among the stars..


no one can go back and make a brand new start, anyone can start from now and make a brand new ending..


it is true that we don't know what we have until we lose it, but it is also true that we don't know what we have been missing until it arrives.. 


love is not blind.. it sees more, not less.. but because it sees more, it is willing to see less..


today.. give a stranger one of ur smiles.. it might be the only sunshine he sees all day..


when the door of happiness closes, another opens.. but often at times we look so long at the closed door that we don't see the one which has been opened for us..


always be happy, always wear a smile.. not because life is full of reasons to smile but ur smile itself is a reason for many others to smile..


we don't love people because they are beautiful, but they seem beautiful to us because we love them..


don't give up on anybody.. miracles happen every day..


i'd rather have bad times with u , than good times with someone else..


so many of us either fear tomorrow or regret yesterday.. but i won't fear tomorrow if i get to be urs forever and i don't regret yesterday because one yesterday i met u..

when u feel down because u don't get what u want, just sit tight and be happy because God has thought of something better to give you..

Tuesday, November 30, 2010

just wondering..

i was not born to be ordinary, 

i was born to be the best


i don't know why, but this just appeared in my mind a few days back..

i don't know whether it's a quote from someone or not..

i really like it.. very inspiring.. 

it motivates us to be more than who we are..

all we have to do is believe..




Friday, November 19, 2010

thesis oh thesis..



semalam aku ngantuk sgt so aku pun tido la awai..


skali mimpi advisor aku, en jeff daa.. en jeff ni pun, kalau ya pun nak suruh saya jumpa tak payah la cari saya sampai dalam mimpi saya.. haha.. siap mimpi dia tanya aku ada tajuk dah ka.. pas tu dia suruh explain pasal apa aku nak tajuk tu..


hmm.. mungkinkah ni petunjuk??


petunjuk suruh aku tak mengadap facebook & blog ja.. maybe aku patut singgah ke emeraldinsight.com yang dah aku lupakan 2 3 hari.. hehehe.. baik la en jeff! saya bukak emerald balik arini.. saya sambung cari idea untuk tajuk thesis saya okay?? jangan kacau mimpi saya malam ni dah.. haha..


sekarang ada 1 idea.. nak cari lagi 2 3 tajuk as backup takot kena reject..  hehehe..


go ita go!!  =D

Thursday, November 18, 2010

10 things about u that i'll miss




10 aktiviti aku yg akan terbantut lepas ni..
- amik gambaq masa ampa tido..
- update status fb ampa n upload gambaq2 candid ampa..
- kacau ampa.. especially mira.. sampai terjerit2 dia.. haha..
- tutup lampu n amik towel yang dok sangkut dekat pintu masa ampa mandi..
- buat tarian kat ampa.. hahaha..
- nak merepek2 tak leh dh..
- lepak2 n menyembang..
- makan like there's no tomorrow.. macam tadi kita wat..
- merajuk.. konon2 sensitif.. haha..
- wat apa2 makanan untuk ampa.. roti jem laa apa laa..

my dear roommate-tikah a.k.a tikuih a.k.a cekang
jangan marah haa.. nak abih dah kita bagi la aku kata kat hg.. haha..
- nanti rindu nak dengaq hg nyanyi yg tak berapa nak nyanyi tu..
- sembang dgn hg sebelum tido.. sampai berjam2 gak la sembang..
- gelak hg yg sepenuh ati tu.. aku rasa lega dengaq.. haha..
- hg ska ikut cakap aku smpai kena marah ngn dyana.. aku suh hg menari, hg nari.. aku suh hg nyanyi, hg nyanyi..
- main pingpong dengan hg.. pas ni sapa nak main invisible pingpong dengan aku?? mesti depa kata aku gila..
- nak tengok hg men chuzzle, solitaire ngan bejeweled.. haha.. tu ja game hg..
- bunyi alarm fon hg yang buat aku trauma..
- kickboxing hg..
- rindu nk skodeng hg salin baju.. haha..
- nanti pas ni aku selsema nak mintak piriton kt hg tak leh dah..

my partner-mira a.k.a sumirah a.k.a cu dikkk
- gelak mira yg kuat tu..
- mira gosip dengan makcik sebelah..
- mira tolong boh kerongsang n betulkan tudung before pi kelas..
- kalut bincang jawapan dengan mira lepas test or exam..
- mira jangkit selsema.. bila ita bersin, sat gi mira sambung.. haha..
- camna nak bermanja ngan mira pas nih??
- tengok mira study.. tak leh dah nak kacau.. tak leh buat slip result kat mira dah.. haha..
- lagu2 mira dengaq yg tak pernah aku dengaq sebelum ni..
- mira excited tengok adi putra n shah jaszle..
- mira p mandi lepas tu lupa bawak towel.. pas tu dia jerit itaaaaa.. aku pun tau dah dia tak bawak towel.. haha..

my enemy-lisa a.k.a si garang a.k.a lisa busukkk
- hg selalu pending bila orang cakap.. lepas setengah jam baru nak paham..
- bila aku cakap dengan org lain, hg yang tanya apadia.. tak cakap dengan hg pun kot!! haha..
- cara hg nyanyi yg memang takdak tandingan.. walaupun takdak lirik hg boleh nyanyi gak..
- dengaq hg cakap angkit, cering, ampang.. hahaha.. lawak aih..
- hg semangat bila cerita..
- bila seronok, hg nanti terlebih sonok.. org dah abih gelak hg gelak extra sejam..
- nasik goreng hang tumpah kena siku aku.. lawak kot.. berterabuq abih..
- tengok hg mengamuk..
- bergomoi dengan hg.. pas tu mira marah, dua2 sengap..
- baju piano hg yg aku memang suka tu.. haha..

the other me-dyana a.k.a bibiana a.k.a nana nunu
hg aku boh last sebab sem depan aku mengadap muka hg lagi.. haha.. almaklum laa praktikal skali..
- rindu nak skype dengan hg walaupun sebenaqnya hg dok duduk depan aku..
- tengok hg cakap fon.. pas tu aku pi kacau.. lepas kena ugut baru aku stop.. haha..
- nyanyi lagu justin bieber.. baby baby baby ohhhhhhhhhhhhh..
- tengok hg malu bila kena perli ngan ....., ..... @ .....
- dok buat lawak tak brenti dengan hg.. pi kelas gelak.. balik rumah gelak lagi..
- pi bli lok chin dengan hg, pi pasaraya.. kalau bleh hari2 nak pi pasaraya.. jalan pi makan kat rpa..
- bau rambut hg.. hmm wanginya!!
- gosip2.. macam2 cerita hg tau.. dasyat hg ni..
- ajuk lecturer sama2.. mat saad-->kalau kamu tuang, kamu tak faham, bila tak faham, kamu tak minat.. hahaha..
- ponteng kelas sama2.. pemalas dua2 ekoq..

ampa jgn lupa aku tau.. sayaannnnnnggggggggg ampa..

Tuesday, November 16, 2010

My mom, my inspiration..


Tribute to mama..

Tu la panggilan aku untuk seorang ibu yg byk berkorban untuk aku.

Eh macam sesuai plak artikel ni ngan raya korban. Hehe.

Mama org kelantan.
Tapi bila org dengar mama cakap, org tak sangka mama asal kelantan.
Sebabnya mama cakap penang kalah org Penang. Hehehe.

My mama my best friend.
Sempoi ja cakap dengan mama.
Mama lawak.
Kawan2 eta pun cakap mama lawak.
Siap boleh gurau2 mcm ngan kawan. Hehehe.

Masa arwah papa sakit, mama sorang-sorang jaga papa kat Penang.. Bila eta balik hujung minggu dapat la jugak tolong mama sikit-sikit. Tu pun tak seberapa. Kesian mama.

Masa arwah papa meninggal, masa tu eta sem 4 diploma. Eta balik Penang dengan teksi dari Arau. On the way, mama call cakap papa meninggal. Eta sedih sangat masa tu. Tak sempat jumpa papa. Tapi eta tahan, tak mau menangis depan pakcik teksi. Lepas tu, sedara semua suruh mama duduk KL ngan abang. Takkan mama nak duduk sorang-sorang. Tapi mama cakap, "Tak pa la. Mama tunggu eta habis study. Nanti kesian eta nak balik jauh kalau mama duduk kl.". Mama sanggup duduk sorang-sorang. Tapi mula-mula dulu, mama selalu menangis. Sunyi. Kesian mama. Besarnya pengorbanan mama.

Bila ita call mama, time nak letak fon, eta cakap mmuah kat mama. Mama pun cakap mmuah balik. Lepas tu mama gelak. Mama cakap "Tak baik la eta ni. Main-main dengan mama. Mama dah tua.". Lepas cakap fon, eta gelak sorang-sorang ingat apa mama cakap. Bila eta call, mama cakap banyak. Kesian mama. Time anak-anak call ja baru dapat sembang. Kalau tak sunyi ja.

Lagi satu, bila eta balik Penang, sampai ja rumah, makanan favourite eta siap mama masak. Sup sayur bayam ngan ikan belah belakang, ayam kicap n sayur campur, macam-macam la. Lepas tu siap ada dessert lagi. Pengat ubi keladi. Perghhh. Memang sedap.

Lepas tu bila eta tak sihat, mama la orang yang paling risau. Eta ni pulak selalu kena selsema. Balik Penang, mama heret pi jumpa dr salahuddin, amik ubat. Lepas tu mama komplen kat doktor, eta selalu mengadu kalau sakit apa-apa kat mama. Mama risau. Habis tu eta nak mengadu kat sapa lagi. Last-last dr salahuddin tu bagi no fon dia kat eta. Suruh eta contact dia ja. Tapi eta tak contact pun. Tak mau ah! Tak feel. Eta mengadu kat mama jugak. Hehehe. Anak bongsu mama ni memang manja dengan mama pun! Biaq laa. Time eta kena low blood pressure, tak larat sgt. Makan ubat lepas tu tidur ja. Mama risau sangat. 


Ingat lagi time kaki eta terseliuh masa diploma dulu. Eta bukan join pun futsal. Tapi time org berenti main eta p main. Lepas tu brutal sangat sampai jatuh terseliuh. Last-last tak boleh jalan. Padan muka eta kan mama?? Haha. Eta call bagitau mama. Mama call aunty midah kat Perlis. Siap menangis-nangis lagi. Eta tau mama menangis sebab mama call kak ja pulak lepas tu. Kak ja la yang report. Haha. Eta siap naik ambulance lagi. Almaklum la time tu duduk kolej lagi. Sonok plak. Siap amik video dalam ambulance dengan dyana n tikah. Tapi mama dok risau sakan kat Penang. Hehe. Sorry mama! I luv u.

Lagi satu hal, duit ptptn eta tak pernah nak cukup. Oops! Tershopping la mama. Hehe. Mama cakap, "Eta dah keja nanti tak tau la macam mana. Habis duit gaji.". Duit gaji banyak la mama. Duit ptptn berapa ja sebulan. Eh menjawab pulak!! Bila hujung-hujung semester, eta mintak duit kat mama. Mama pun kalut la pi bank islam nak bank-in duit kat eta walaupun duit mama tak banyak. Bergantung duit pencen ja. Eta rasa bersalah gak nak mintak duit. Tapi nak buat macam mana. Terpaksa. Hehehe. Ayat eta bila mintak duit kat mama, "Alaa.. Nanti eta kerja, eta pulak la belanja mama. Eta bawak mama pi makan best-best. Jalan-jalan.". Mama senyum dengar.

Banyaknya pengorbanan mama untuk eta. Kak ja selalu jeles. Eta pun selalu sengaja bagi dia jeles.. Masa dia balik, eta peluk mama, cium mama. Lepas tu dia jeling. Dah besar tapi manja kuku. Hehehe.

Ya Allah, bagi la aku kesempatan untuk membalas jasa mama & buat mama bangga dengan aku. Aku sayang mama. Sayang sangat.
Lepas ni praktikal kat Penang ja. Dekat dengan rumah. Mama takkan sunyi dah. Dapat la dengar mama berleter hari-hari. Hehehe.

Sentimental pulak rasa hari ni. Sampai sini saja la aku bersentimental.

Kasih kekasih tak tentu bertahan, kasihnya ibu kekal abadi.

Monday, November 15, 2010

top 10 songs on my playlist



enjoying the limited time that I have rite now..

lama x update blog.. nama pun pemalas.. hehe..

ni ha lagu top ten aku sekarang.. tapi ada yg bukan lagu baru.. lagu top 10 ni kira aku bleh dengar ulang byk2 kali sampai aku bosan.. pas bosan tukar lagu lain lak.. hehe..
  • Teenage Dream - Katy Perry
  • Need You - Travie McCoy
  • Beggin - Madcon
  • If I Had You - Adam Lambert
  • Total Eclipse of The Heart - Glee version
  • Hanyut - Faizal Tahir
  • Just The Way You Are- Bruno Mars
  • Never Knew I Needed - Ne-Yo
  • One In A Million - Ne-Yo (thx to my friend yg wat aku addicted ngn lagu nih.. hehe..)
  • Mine - Taylor Swift

Saturday, July 3, 2010

aiyoyo dah nak balik arau laaa

aku tengah menikmati saat2 last cuti sem nih..
esok tengah hari dah nak balik arau..
oh no!!!

x pack pun lagi..
dok online sambil layan lagu baru stacy.. best la pulak.. (macam la kat arau xleh online..)


jahat-stacy

Aku sudah serik bercinta
Kerna asyik berakhir dengan kecewa
Tapi sejak hadirnya dia
Semua sistem kawalan kini terdedah

Kepala kata jangan gelojoh
Hati pula kata pergi
Benarkah cinta itu buta
Kerna tak nampak apa selain dia

Chorus
Aku aku
Bagaikan sudah terkena mantera cinta
Dari manakah kau datang menyerang
Diriku diriku
Yang disangka kebal
Oh jahatnya kamu
Jahatnya kamu
Engkau engkau
Penyebab diriku terigau-igau
Kini ku terbayangkanmu hampir setiap waktu
Ku mahu ku mahu denganmu selalu
Oh jahatnya kamu
Jahatnya kamu

Apa agaknya sudah jadi
Pada ingkar untuk tak bercinta lagi
Walaupun belum bersedia
Tapi hatiku mendesak dan menggesa

Ulang Chorus 2X

Jahatnya kamu
Jahatnya kamu

Monday, May 31, 2010

hey! cheer up!



Have you ever went to a shop where the cashier or sales person frowns while you ask something?
It makes you feel like saying, "Hey miss, can't you smile??"
And to some extent you don't feel like going to the shop anymore.

It is very clear that a smile is all it takes to make us feel much happier and also the people around us.
A smile is like a virus that spreads around fast and the good thing is you won't die of it.
Why do we frown when there are lots more things in our lives that can make us smile?

Really, there are so many good things about smiling.
Need proofs??

Well. These are some facts that should keep you smiling.

  • 72% of people think of those who smile frequently as being more confident and successful.
  • 86% of people say that they are more likely to strike up conversations with strangers if they are smiling.
  • Bosses are 12% more likely to promote people who smile a lot.
  • A smiling person is judged to be more pleasant, attractive, sincere, sociable, and competent than a non-smiling person.
  • A newborn shows a preference for a smiling face over a non-smiling face.


Even faking a smile would make us happier


People are born with the ability to smile so why can't we??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...